Mohamed Jumaa, Juuko Nooh, Eleko Lokiko, Gloire Bolia Antonio och Amer Issa på Tumba gymnasium ångrar inte att de valde fordonsprogrammet. Men de önskar att det automatiskt gav högskolebehörighet. De vill ha möjlighet att studera vidare efter gymnasiet om de inte får jobb. Foto: Marc Femenia

Mohamed Jumaa, Juuko Nooh, Eleko Lokiko, Gloire Bolia Antonio och Amer Issa på Tumba gymnasium ångrar inte att de valde fordonsprogrammet. Men de önskar att det automatiskt gav högskolebehörighet. De vill ha möjlighet att studera vidare efter gymnasiet om de inte får jobb. Foto: Marc Femenia

 

Nu gör sig niondeklassare över hela landet redo att söka till gymnasiet. Men de ratar ­yrkesprogrammen, som tappar allt fler elever. På Tumba gymnasium, söder om Stockholm, läggs en utbildning ner i år.

– Det är synd att vi inte får behörighet till högskolan, säger Gloire ­Bolia Antonio som går andra året på fordonsprogrammet.

Just i dag behöver Gloire Bolia Antonio och hans klasskamrater inte byta om till arbetskläder. På schemat står endast teorilektioner men de hänger gärna i verkstaden ändå. I klass FT13 går 18 killar – alla med olika framtidsdrömmar.

Gloire Bolia Antonio vill kombinera politik med mekanik och gärna studera mer samhällskunskap efter avslutad examen. Och Juuko Nooh drömmer om att bygga en egen bil, kanske till och med starta ett nytt svenskt bilmärke.

– Det roligaste med fordonsprogrammet är att vi får vara tillsammans och att vi har roligt, säger Juuko Nooh och ler.

2011 valde dåvarande utbildningsminister Jan Björklund att ta bort högskolebehörigheten på yrkesprogrammen för att locka fler elever. Men effekten har blivit den motsatta. Varje år har andelen elever på yrkesprogram sjunkit.

Sedan 2008 har den totala andelen elever som går en yrkesutbildning minskat med 10 procentenheter, till dagens dryga 27 procent. tumbacitatjumaa

På Tumba gymnasium märks dippen tydligt. Till hösten lägger industriprogrammet ned och flera program såsom el- och energi liksom restaurang- och livsmedel har inte längre parallellklasser.

Klasskamraterna i FT13 var något skoltrötta i nian, men nu, under and­ra året på gymnasiet, verkar studiemotivationen vara hög. Killarna i verkstaden planerar att skaffa sig behörighet för eftergymnasiala studier, och på frågan om de tar examen nästa år blir svaret rungande ja.

För att få studera vidare på högskola krävs att de väljer engelska och svenska under de sista fyra terminerna som sitt individuella ämnesval.

– Om man pluggar mer får man ett bättre jobb och bättre lön, konstaterar Mohamed Jumaa och de andra håller med.

Men även om yrkesprogrammet inte automatiskt ger dem behörighet till högskolan hade de inga problem med att göra sitt gymnasieval.

– Jag älskar bilar och att meka och jag fick bra information om skolan, säger Juuko Nooh.

I verkstaden, där killarna har sina praktiska lektioner, arbetar de nästan som riktiga bilmekaniker. Privatpersoner lämnar in sina bilar på service och eleverna tränar sig på dem under handledning av lärare. De byter allt ifrån bromsskivor till hela motorer.

– Vi får lära oss nya saker varje dag och man lär sig av sina misstag, säger Amer Issa.

 

Läs också: