Skyddsombudet Thord Backman som fick sparken av Luleå Kommun i september i fjol, sedan han påpekat brister i arbetsmiljön, får nu 370 000 kronor tack vare hjälp från en advokat. 

– Jag hade nog vunnit en rättegång, men det hade kunnat bli dyrt, säger Thord Backman till tidningen Transportarbetaren. Då hade jag ju inte fått lön sedan september, och jag fick inte börja stämpla förrän efter 45 dagar.

Bakgrunden är att Backman var kritisk till att en del anställda hanterade tunga kärl och de som körde sopbil hade för stora distrikt och för mycket arbetsuppgifter för sin arbetstid. Han gjorde en så kallad 6.6a-anmälan där han krävde att arbetsgivaren skulle göra riskbedömningar och upprätta en handlingsplan med konkreta åtgärder.

I stället möttes han av en rasande vd som skrek och kallade skyddsombuden för rättshaverister och ”bittra fiender” till arbetsgivaren bland övrig personal i lunchrummet.

I september i fjol fick han sparken och sedan dess har det pågått förhandlingar. Avskedet har kostat  Luleås kommunala renhållningsbolag 370 000 kronor, plus sociala avgifter och advokatarvode.