På en presskonferens i dag berättade Hägglund om sina planer på att avgå som partiledare för KD. Att han skulle avgå avslöjade han själv på Twitter, tre minuter för presskonferensen. Foto: Marc Femenia

Göran Hägglund har gjort KD gott. Nästa partiledare kan få problem att locka lika många väljare, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin.

– Göran Hägglund har nära till skämt, säger Tobias Baudin, som tror att personen Göran Hägglund har gått hem hos väljarna mer än partiet.

– Kristdemokraterna har uppenbarligen svårt att få nya väljare. Det blir intressant att se vem som tar över, och hur den nya ledaren påverkar partiets politik.

Tobias Baudin

Tobias Baudin har framför allt träffat Göran Hägglund, som i dag meddelar sin avgång som ordförande för Kristdemokraterna, för att diskutera välfärdsfrågor. LO deltog i de trepartssamtal om en etisk plattform för vård- och omsorgsföretagen som Hägglund bjöd in till som socialminister.

– Många frågor skiljer oss åt, men Göran Hägglund nappade på LO:s förslag våren 2014 om en äldreomsorgsgaranti, säger Tobias Baudin.

Tobias Baudin och Göran Hägglund har stått desto längre ifrån varandra i fråga om driftsformerna i välfärden. Göran Hägglund har varit en varm förespråkare för att släppa in marknadskrafterna, medan Tobias Baudin ledde LO:s utredning om hur vinstintresset inom välfärden ska stoppas.

Vårdnadsbidraget är en viktig del av Göran Hägglunds politiska testamente.

– Det är LO mycket starka motståndare till. En riktig kvinnofälla, säger LO:s förste vice ordförande.

På det personliga planet delar Tobias Baudin och Göran Hägglund ett starkt intresse för ishockey.

– Men han håller på fel lag, HV71, säger Tobias Baudin, som själv hejar på Luleå hockey.