Vänsterpartiet Syriza skräller fortfarande. Det vann inte bara det grekiska valet och inledde ett regeringssamarbete med högerpopulistiska Oberoende greker utan har fått EU ur balans genom att inte gå med på utökade sanktioner mot Ryssland.

I dag hålls ett extrainsatt utrikesministermöte i Bryssel.

EU vill utöka personsanktionerna mot ryska medborgare i protest mot rysk inblandning i Ukraina och söker därför stöd från EU:s samtliga 28 länder.

– Vi är emot sanktionerna mot Ryssland, deklarerade den nyvalda grekiska regeringen igår.

Det är i och för sig inget nytt. Partiet har tidigare haft den linjen. De nya är att de sitter i regeringsställning och om de säger nej så kan de stoppa förslaget om att förlänga sanktionerna till december.

– Syriza partiledare Alex Tsipras är sedan tidigare känd för att vara en offensiv förhandlare. Många räknade inte med att Grekland skulle öppna en ny från mot EU då de snart ska förhandla om avskrivningarna av lånen, säger Sam Johns som är säkerhetspolitisk kommentator på Financial Times till tidningen.

Genom att koppla ihop avskrivningen av landets lån så hamnar EU i en besvärlig situation.

Det är ett läge som passar Ryssland fint.

I ett allt mer ekonomiskt sargat Ryssland har Vladimir Putin spelat nationalistkortet allt hårdare på hemmaplan.

Dessutom har han flörtat med flera nationaliströrelser i EU-länderna. Bland annat genom att ge ett lån till franska Front National. Förmodligen är förhoppningen att stödet till nationalistpartier i EU-länder ska leda till en splittring inom unionen.

Företrädare för ryska regeringen har också setts allt oftare i Aten de senaste månaderna.

För två veckor sedan var även Panos Kammenons, ledaren för Oberoende greker, i Ryssland för att träffa Dumans – det ryska parlamentets – utrikes- och försvarskommitté, rapporterar Financial Times.