Tusentals samlades utanför Stortinget i Oslo. Foto: Terje Pedersen

Tusentals samlades utanför Stortinget i Oslo. Foto: Terje Pedersen

Tågen står stilla, flera bussar likaså och på skolor runt om i landet har lektionerna ställts in.

I duggregnet har tusentals samlats utanför Stortinget i Oslo.

– Vi vill att regeringen backar om öppettiderna, säger Yngvild Haavardsholm som jobbar i en guldsmedsbutik i Oslo.

Söndagsöppet i butikerna är en del av ett förslag som den borgerliga regeringen lagt som leder till förändrade arbetstider.

De tre centralorganisationerna – LO, YS och Unio – har uppmanat sina 1,5 miljoner medlemmar att gå ut i en frivillig politisk strejk.

Det handlar om en ändring i arbetsmiljölagen. Den borgerliga regeringen vill ge arbetsgivarna mer makt över arbetstiden och att fler förhandlingar ska ske på en lokal nivå. De säger att de vill ha ett mer flexibelt arbetsliv och tror att förslagen ska leda till att fler unga och utlandsfödda får jobb.

Gerd Kristansen som LO:s ordförande ser dock lagförslaget som ett angrepp på den norska modellen.

– Det här ger banditer och de som dumpar lönerna större spelrum, säger hon och befarar att norska arbetsmarknaden ska delas upp i ett A- och ett B-lag.

Myter och skrämmselsproganda, avfärder arbetsgivarorganisationen NHO det som.

– Förändringen behövs för att bevara vår konkurrenskraft eftersom vi har världens dyraste arbetskraft, säger Kristin Skogen Lund, vd för NHO.

I mars ska lagförslaget behandlas i Stortinget. Inget tyder i dag på att arbetsmarknadsministern Robert Erikson (Frp) kommer att backa, i alla fall inte på några avgörande punkter.

Dagens strejk kan snarare ses som en markering från facket med budskapet ”inga fler försämringar”. Striden kan också ses som en generalrepetition inför valet om två år. Jobbfrågor lär bli ett hett ämne i valrörelsen.

Spänningarna på den norska arbetsmarknaden har nämligen tilltagit. För två år sedan förlorad Arbeiderpartiet valet efter åtta år vid makten. Högst upp på arbetsgivarnas önskelista fanns en förändring av arbetsrätten och det är det som nu håller på att ske.

Konflikterna har blivit fler.

I höstas förra året var det till exempel en stor och utdragen lärarstrejk. I dag, under den politiska strejken, bråkar även regeringen och arbetsgivarna med facket om hur tjänstepensionen ska utformas.

Det finns även andra orosmoln. Oljepriset. Just nu är oljepriset rekordlågt och oljeindustrin får lägre inkomster, vilket kan påverka jobben. Någon större katastrof är det dock ännu inte. Samtidigt som oljepriset dykt har även den norska kronan tappat i värde, vilket gynnat landets exportindustri.

Trots att spänningarna ökar i Norge är landets arbetsmarknad fortfarande urstark. Arbetslösheten – på 3,8 procent – ligger under alla EU-länders och lönerna ökar med mellan 3,5 och 4 procent per år vilket är betydligt mer än grannländerna Tyskland, Sverige och Danmark.

Strejk

* Den borgerliga regeringen vill ändra arbetsmiljölagen. Företagen ska få större makt att förlägga arbetstiden och det ska bli fler tillfälliga anställningar. Regeringen vill även ha flera lokala och färre centrala förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Genom att öka flexibiliteten hoppas regeringen att få fler i jobb.

* Företagens rätt att ta ut övertid höjs från 10 till 12 timmar i veckan och 25 till 30 timmar per månad. Det blir lättare att förlägga arbetstiden på helger. Ramen för övertid per år ökar dock inte och taket att jobba max 26 söndagar per år ligger kvar.

* Perioden för provanställningar ska förlängas till tolv månader från dagens sex månader.

* Strejken anordnas av tre centralorganisationer LO, YS och Unio, vilket är unikt. De uppmanar sina 1,5 miljoner medlemmar att frivilligt gå ut i en två timmar lång politisk strejk mellan klockan 14 och 16. Centralorganisationen Akademikerna deltar inte i strejken. Facken anser att de inte fått vara med och påverka lagförslaget.

* Tågtrafiken förväntas stå helt stilla och skolor kommer att hållas stängde hur det blir inom andra områden är oklart eftersom det är upp till var och en om man vill delta. Manifestationer kommer att hållas på nästan 130 orter runt om i landet.