Lettiska byggarbetare jobbar för 38 kronor i timmen vid Skanskabyggen. Det visar en granskning som Stoppafusket.se har gjort. Nu ska det lettiska företaget Apm Construction granskas av både Byggnads och Skanska.

Stoppafusket.se har granskat Apm Constructions senaste årsredovisning från 2013 samt tagit del av anställningskontrakt från företaget.

När den totala lönen som Apm Construction har betalat ut jämförs med antalet tjänster visar det sig att företaget endast skulle ha råd med mellan 2,5 och 5,5 heltidstjänster. Men 2013 hade företaget 23 anställda, och timlönen ligger därmed maximalt på 38 kronor.

– Jag är inte förvånad. Jag drunknar i sådana här fall och det är mer regel än undantag att det ser ut så här, säger Anna-Lena Norberg som har gjort granskningen.

Jonas Lyberg från Skanska på MB-gruppen region Syd säger att fallet har kommit till företagets kännedom.

– Med all säkerhet kommer vi att inleda en undersökning. Jag vet att företaget har varit på plats under bygget av Malmö Live, med konserthus och hotell och en konferensanläggning, säger han.

Björn Petersson, som jobbar på Byggnads Småland Blekinge med projektet ”Ordning och reda”, berättar att Apm Construction varit på plats vid bygget av Asarums skola i Blekinge.

– Uppgifterna i granskningen är jätteintressanta för oss. Det är någonting ruttet med detta och företaget har sannerligen inte tillräcklig budget.

Också Roland Wiking, avtalsansvarig på Byggnads i Skåne, säger att det lettiska företaget måste kontrolleras.

– Vi måste också kolla om det fortfarande är på plats.