Sverige behöver ett omställningsstöd för den som inte kan jobba kvar på sin gamla arbetsplats, anser Moderaterna.

Partiledaren Anna Kinberg Batra vill inleda samtal med arbetsmarknadens parter om frågan.

Ett nytt omställningsstöd kan bli en brygga mellan det gamla och det nya jobbet, för den som på grund av sjukdom eller andra orsaker inte kan jobba kvar på sin gamla arbetsplats.

Det skriver Moderaternas ekonomisk-politiske talesman Ulf Kristersson på DN Debatt, där han aviserar en bred översyn av partiets ekonomiska politik.

Den nya S-MP-regeringens ambition att riva upp sjukförsäkringens tidsgränser är fel väg att gå. Oändliga sjukskrivningar är ingen lösning, skriver den tidigare socialförsäkringsministern.

Kristersson efterlyser även större flexibilitet på arbetsmarknaden. Avtal och regler måste mer fokusera på kompetens och anställningsbarhet, anser han.

Även partiledaren Anna Kinberg Batra tar upp frågan om dem som vill eller måste byta jobb eller till och med bransch mitt i yrkeslivet. I en intervju i Dagens Nyheter säger hon att hon tänker inleda samtal med arbetsmarknadens parter för att hitta möjliga lösningar. Hon säger samtidigt att hon inte vill se några förändringar i arbetsrätten.

– Jag är stolt över att vi har den trygghet vi har i den svenska modellen.