Det är några dagar före julafton och Carina hälsar på hemma hos Annelie i Borlänge med sina barn Wille, två år, och Lilly, ett år. De sjunger Imse Vimse Spindel på golvet och Wille kompar med gitarr.

Annelies och Carinas mamma Marit är musiklärare och de är uppvuxna med musik och show. Det är fortfarande en stor hobby vid sidan av jobbet.

– När vi läste på Högskolan Dalarna så ingick ett år på KTH och det gjorde att vi var med i Stockholms studentspex varje år. Sedan började vi skriva och regissera spexet och satte mamma i orkestern, berättar Annelie.

Tvillingarna pluggade material­design tillsammans.

– Allt började med att Tommy Bäck som är rekryterare på SSAB talade så gott om materialdesign och hur bra det var på SSAB. Han är gift med mammas kompis Kerstin Bäck, som var den första kvinnan som jobbade på SSAB i Borlänge, säger Carina.

2006 sökte de och fick sommarjobb på SSAB. Det blev en wow-upplevelse.

– Det var det roligaste jobb jag någonsin haft, det var bara så häftigt att vara där. Vi hade aldrig varit i en industri innan och man kände sig så liten, som en Super Mario i en stor värld, säger Carina.

De fortsatte sommarjobba under utbildningen och när den var klar fick båda jobb.

– Vi var i Tanzania och jobbade efter högskolan och när vi kom hem så ringde jag och frågade om det fanns några jobb, så då fick jag en anställning på färdigställningen, säger Annelie.

På den avdelningen jobbar Carina nu och Annelie har gått vidare till ett nytt jobb som kvalitetstekniker. Under åren har de varit på flera olika avdelningar.

– Tillsammans har vi jobbat över nästan hela verket och jag tror att vi gynnas mycket av det. Vi har en massa olika erfarenheter som vi kan dela med varandra, säger Carina.

Dalarnas tre största industriföretag SSAB, Outokumpu och Kvarnsvedens pappersbruk har alla gjort nedskärningar de senaste åren och varslat personal.

Trots mörka moln ser Annelie och Carina en ljus framtid inom industrin.

– Det ser ljusare ut nu i branschen och för SSAB:s del tror jag att sammanslagningen med finska Ruukki var bra för framtiden. Det innebär att vi hittar gemensamma arbetssätt och lär oss av varandra, säger Annelie.

– Ja, det här har öppnat upp en ny marknad med större materialval och det känns kul. SSAB gick plus förra kvartalet och har valt att satsa på nischprodukter, det är det som gör att det fortfarande går så bra, säger Carina.

Parallellt med jobbet läser de Leanprogrammet på distans. Lean handlar om att identifiera och genomföra förbättringar i processer och det är precis vad både Annelie och Carina vill jobba med.

– Jag funderade på att läsa klart min masterexamen när jag hittade leanprogrammet och det verkade jättekul, just att man får jobba mer mot analyshållet. Då drog jag med Carina på det också, säger Annelie.

– Man blir aldrig fullärd på ett sådant här företag, det finns tusen olika möjligheter. Målet är att arbeta med kvalitet och förbättringar och det är ju ett jobb som aldrig tar slut, fyller Carina i.

De gör ofta det, fyller i varandras meningar och tankar.

– Vi brukar säga att vi är lika olika. Vi har olikheter som kompletterar varandra, Carina är mer impulsiv och jag är mer lugn och sansad. Annars är vi väldigt lika, säger Annelie.

– Det är kul att jobba med Annelie, som nu när vi pluggar ihop. Det går effektivt eftersom både vet vad vi ska göra, säger Carina.

Sedan de började på SSAB sommaren 2006 har de sett att det kommit in fler tjejer på företaget. Men fortfarande är branschen mansdominerad.

– Man märker att de försöker få in tjejer, särskilt när de anställer sommarvikarier. Men det blev nog svårare under lågkonjunkturen när de inte anställde så många, säger Annelie.

– Det är lite grabbig jargong i produktionen så man måste ha lite skinn på näsan. Men jämfört med när vi började tycker jag att det blir mjukare jargong hela tiden, säger Carina.

Karin Janson

Tjejer på SSAB

Andelen kvinnor i SSAB är 19 procent. Bland chefer och i koncernledningen är 17 procent kvinnor.

SSAB har en uttalad ambition att öka andelen kvinnor, framför allt på ledande positioner. Under 2014 deltog SSAB i Battle of the numbers, ett projekt för storföretag för att få fler kvinnor till operativa chefspositioner.

Ett kortsiktigt mål är att säkra balansen mellan andelen kvinnliga medarbetare och chefer.