Försök köra en julhektisk dag på Åhléns­ med personalen en vanlig lågkonjunkturdag  i industrin.

Så sa inte Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren i Göran Jacobssons intervju i veckans Arbetet. Han sa så här:

”Försök köra en industrianläggning med personalen en söndag i en Ica Maxi-butik.”

Han menar väl att industriarbete är mer avancerat och kräver längre utbildning. Det kan nog stämma i många fall. Men det förklarar inte alla löneskillnader mellan den mansdominerade industribranschen och den kvinnodominerade handelsbranschen.

Att sälja saker kräver kunskap om varorna. Vissa varor är mer avancerade än andra. (Inte skulle jag klara av att sälja en mobiltelefon eller en hushållsmaskin.) Att serva människor i stress kräver ett visst psykologiskt handlag – medfött, men kanske också inlärt genom utbildning – för att inte tala om att klara av att ta emot utskällningar och klagomål.

Arbetets andra avsnitt av serien Lönegapet handlar om rättvisa. Rättvisa handlar inte om att alla ska ha exakt samma lön, därom är alla överens. Men rättvisa kan till syvende och sist handla om hur vi värderar olika arbetsuppgifter och olika kunskaper. Det är inte helt otänkbart att vi i värderingarna färgas i ljusblått och rosa.

För något fel är det. 100 år av facklig kamp och 100 år av (bort)förklaringar till löneskillnaderna. Om nu alla är eniga om att oskäliga löneskillnader är icke önskvärda, så vore problemet väl enkelt att lösa?
Förra veckan skrev vi om hot mot journalister. Den här veckan skriver Linda Flood om de allt vanligare hoten mot fackligt förtroendevalda och ombudsmän.

Det finns ingen statistik över hoten – det borde det göra, förbunden måste ta det på större allvar. Men många förbund har den bestämda uppfattningen att hoten hotar.

Politiskt ställningstagande (till exempel mot SD) leder till hot. Krav på kollektivavtal leder till och med till våld.

Men det värsta och mest orättvisa är att förtroendevalda hotas av egna missnöjda medlemmar. Läs om Christel Niby som kämpar vidare trots 15 års erfarenhet av hot.

– Hoten kan aldrig vinna över oss, säger hon.