Foto: Michel Euler

Foto: Michel Euler

Den här veckan – då höjdarna inom politik, näringsliv och organisationer träffas på världsekonomiskt forum i Davos – levereras en ny mörk prognos. Den globala ekonomin tros växa mindre än vad man tidigare trott, uppger Internationella valutafonden.

Dyster, är ordet som kan sammanfatta den ekonomiska prognos som Internationella valutafonden (IMF) kom med i dag. Den har skrivit ned sina förväntningar med 0,3 procentenheter och tror att världens ekonomi växer med endast 3,5 procent i år, samt 3,7 procent nästa år.

Ett lågt oljepris gynnar visserligen ekonomin och i USA ser det ljust ut, men i resten av världen är det betydligt mörkare. Enligt IMF behövs strukturella förändringar på arbetsmarknaderna och satsningar på bland annat vägar och järnvägar.

Prognosen kommer samma vecka som eliten bland världens politiker, företagare och organisationsmänniskor ska träffas i schweiziska Davos. I morgon, onsdag, inleds Världsekonomiskt forum där.

Terrorism, ebola och miljö är några frågor som ska avhandlas. Men där finns även punkter som berör löntagarorganisationer och därför har flera fackliga organisationer rest dit.

– Europa är i dag en ekonomiskt död kontinent. Både USA och Asien ser oss som den fattiga kusinen från landet. Nu behövs ett starkt politiskt ledarskap med fokus på investeringar och tillväxt, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson strax innan han reste till Davos.

Philip Jennings, generalsekreterare på det globala servicefacket UNI – sitter på ett tåg till Davos då Arbetet får tag på honom.

– Byt kurs! Det är vårt budskap till världens politiker och affärsmän på mötet.

– Vi behöver den kris som uppstår då de ekonomiska klyftorna ökat och arbetslöshet stigit. Som världen utvecklas nu så är det endast den rikaste procenten som får det bättre, säger han.

Det är en blinkning till en rapport som kom igår från den brittiska biståndsorganisationen Oxfam. Om inte utvecklingen förändras så kommer den rikaste procenten av jordens befolkning nästa år att äga mer än alla andra tillsammans, varnar brittiska Oxfam vars studie också visar att de rikaste 80 personerna på jorden har lika stor förmögenhet som den fattigaste hälften av jordens befolkning.

Enligt Philip Jennings har allt flera bedömare – som ILO, IMF och OECD – börjat dela den fackliga analysen om att de ökande inkomstskillnaderna står i vägen för ekonomisk tillväxt. Han anser att det globala samfundet har varit mer eller mindre paralyserade under krisen.

– Nu är det dags för G20 och EU att sluta med sin åtstramningspolitik och för företagen att sätta i gång och investera och behandla sina anställda bättre än vad de gör i dag. Det är inte rätt att vara passiv i det här läget, säger Philip Jennings.

Vilka kommer till Davos?

Världsekonomiskt forum (WEF) pågår den 21–24 januari. 2 500 personer deltar, bland annat 40 stats- och regeringschefer och 1 500 näringslivstoppar från 140 länder. Ett axplock ur deltagarlistan:

Politiker som kommer: Tysklands förbundskansler Angela Merkel, USA:s utrikesminister John Kerry, Kinas premiärminister Li Keqiang, Ukrainas president Petro Porosjenko, Frankrikes president François Hollande och statsminister Stefan Löfven.

Näringslivsfolk som deltar: Facebooks vd Sheryl Sandberg, Googles ordförande Eric Schmidt, Volvos vd Olof Persson, SEB:s vd Annika Falkengren, Ericssons vd Hans Vestberg, Vattenfalls vd Magnus Hall.

Ekonomer på plats: IMF-chefen Christine Lagarde, Jeffrey Sachs, Kenneth Rogoff och Nouriel Roubini.

Kulturpersonligheter: sångarna Peter Gabriel, Pharrell Williams och Andrea Botticelli, författaren Paulo Coelho, fotografen Mattias Klum.

Fackliga: UNI:s Philip Jennings, LO:s Karl-Petter Thorwaldsson, Världsfacket IFS Sharan Burrow

 

Källa: TT-Arbetet