Peter Wallenberg på Ericssons årsstämma 2010. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Peter Wallenberg på Ericssons årsstämma 2010. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

En av Sveriges mäktigaste män har somnat in. Peter Wallenberg är död.

I förra veckan lämnade han sitt sista formella uppdrag, som ordförande för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, till en av sönerna, Peter ”Poker” Wallenberg. I helgen somnade han stilla in i sitt hem, 88 år gammal, enligt stiftelsen.

Men han försvann från rampljuset redan 1997, då han 70 år gammal lämnade uppdraget som styrelseordförande för familjens maktbolag Investor.

Men egentligen var det inte meningen att Peter Wallenberg skulle bli härskare över familjeimperiet. Hans storebror Marc Wallenberg drillades för uppgiften av fadern. Men Marc tog livet av sig 1971 och då kusinen Peder Bonde inte heller klarade trycket fick Peter Wallenberg rycka in.

Till skillnad från de andra Wallenbergarna var ”Pirre” inte bankutbildad. Han var jur kand och industriman med drygt 20 år i Atlas Copco bakom sig. Industrilivet lämnade han 1974 för att börja på familjebanken, SE-Banken. Han fick också en rad styrelseuppdrag i olika Wallenbergdominerade företag.

Under sin livstid blev Peter Wallenbergs far, Marcus Wallenberg, en legend. När han dog 1982 var det tungt för Peter Wallenberg att axla faderns mantel. Han möttes i början med skepsis av journalister och näringslivsfolk. Men med tiden visade han att han var kompetent och uppgiften mogen.

Peter Wallenberg föddes den 26 maj 1926. Han började arbeta för Atlas Copco direkt efter sin juristexamen. Karriären gjorde han utomlands med tre år i USA, tre år i Rhodesia och två år i Kongo. 1962—1967 var han vd för Atlas Copco i England och 1970 blev han vice vd för moderbolaget i Nacka. Efter det har han avverkat mängder av styrelseposter i de ledande svenska industriföretagen.

Kommentarer

”Peter Wallenberg har i flera decennier spelat en stor roll inom det svenska näringslivet, och han har moderniserat och utvecklat Wallenbergsfären. Jag har haft en stor respekt för hans vilja till samtal och samverkan. Genom sitt arbete med Wallenbergstiftelserna har han också gjort stora insatser för svensk forskning och innovation, som kommer att ligga till grund för svensk konkurrenskraft i många år framöver.”

Stefan Löfven (S), statsminister

 

”Peter Wallenberg har betytt mycket för svenskt näringsliv. Han var också djupt engagerad i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som bidragit till vetenskaplig utveckling i Sverige. För kungafamiljen var Peter en nära och trogen vän och lämnar oss med stor saknad”

Carl XVI Gustaf, kung

 

”Han var, särskilt under 1990-talet, en dominant i svenskt näringsliv. Man kunde tro att han fick sin position genom arv – och det fick han ju delvis – men mycket av hans framgångar var hans eget verk. Han tog greppet om Wallenbergsfären och gjorde den starkare. Han gjorde däri en imponerande insats.”

Göran Persson (S), före detta statsminister