Annelie Nordström

Annelie Nordström

– Jämställda löner är något vi tänker på året runt. Inte bara den 8 mars, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, som ska publicera debattartiklar i ämnet den 8:e varje månad hela året.

Den 8 mars ställer sig gärna ”de kostymklädda pamparna och glada direktörerna” på barrikaderna och tycker att det är trist att lönerna är så ojämställda. Sisådär den 11:e mars är allt bortglömt, skriver Kommunal i sin första månatliga debattartikel på politiksajten politism.se.

Men Kommunals medlemmar i hemtjänsten, på förskolorna och i äldreboendena lever med ojämställda löner året om. Kommunal utlovar nu ett uthålligt opinionsbildande arbete, med nya artiklar och annat material hela året.

Omräknat till heltidslön tjänar kvinnor i snitt 86 procent av vad männen gör, en skillnad som inte krymper nämnvärt. Och lönegapet mellan män och kvinnor är inte mindre i Sverige än i övriga EU-länder.

– Som det ser ut nu kommer nästan ingen av oss att leva så länge att lönerna hinner bli jämställda, säger Annelie Nordström. Om inget förändras. Det kommer att krävas stenhårt och modigt feministiskt arbete.