Selvin Jamal. Foto: Lena Malmberg

Selvin Jamal. Foto: Lena Malmberg

Att hjälpa varandra och lyssna på varandra gör en glad. Det trivs jag med. Och arbetskamraterna. Jag har många vänner här, säger Selvin Jamal.

På tvätteriet i Rimbo hanteras varje dygn 40 ton tvätt. Det handlar mest om sängkläder och sjukhuskläder. Här arbetar 140 personer i tvåskift.

De stora maskinerna dundrar konstant. Hörselskydd är nödvändigt. Det är inte så lätt att småprata kollegor emellan. Men Selvin Jamal menar att det ändå inte är tid för prat under arbetspassen.

Plötsligt ljuder ett pipande larm. Det kommer från en av manglarna. Selvin och hennes kollega Nina stoppar maskinen och försöker dra ut det fastnade lakanet.

Det är inget ovanligt att det blir stopp. Montören kommer inom en minut. Och ett par minuter senare provkör han mangeln, men då uppstår ett ögonblicks kaos eftersom lakanen trillar ut utan mottagare.

Var 30:e minut byter man arbetsplats. Så Selvin går mellan mangling, mottagning och vikning. Ibland står hon bredvid sin bästa väninna Souzan.

Selvin har arbetat på Textilia i Rimbo i sex år. Hon fick jobbet efter tips från sin man Ishak, som redan jobbade här. Flera medarbetare har hela familjen på företaget.

Framåt eftermiddagen är luften disig av fukt i hallen. Såhär på vintern är temperaturen okej, men på sommaren kan det bli ganska varmt inne i tvätteriet. Ljudnivån är hög. Kontrasten är stor mot det bibliotek där Selvin arbetade när hon fortfarande bodde i Irak.

– Jag kan få ont i ryggen ibland, särskilt nu när jag är gravid. Men framför allt är det tungt för axlar och fötter.

– Jag brukar inte lyfta tio lakan i taget, utan bara fem. Då går det bra, tycker jag.

– På fredagarna är jag trött. Jag försöker att vila upp mig under helgerna.

Ett par stora torktumlare står vid kortväggen och roterar. Men den mesta tvätten packas inte in i den typ av maskiner vi andra är vana vid, utan genom rör som sedan administreras med en stor robotarm och på en färgglad datorskärm.

Och lite småprat blir det allt. Både skämt och glada miner skymtar i ångan mellan maskiner, rullband och rena textilier.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.