Det blir rödgrön majoritet i SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Därmed är det dags att infria Stefan Löfvens vallöfte om rätt till heltid.

– Vi ser fram mot ett tidigt initiativ från SKL så att vi kan komma i gång med arbetet med ett nationellt avtal om heltid som norm, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Den 24 mars får Kommunal en ny motpart. Då väljs SKL:s nya förhandlingsdelegation. Den ska genomföra Stefan Löfvens löfte från i maj om ett nationellt kollektivavtal om rätt till heltid och stopp för delade turer ”om vi får majoriteten i SKL.”

– Jag tror inte att det är någon kontroversiell fråga. De flesta partier tycker att det här är en rimlig utgångspunkt i en situation där vi ska vara attraktiva som arbetsgivare. Vi måste kunna rekrytera rätt folk när det börjar bli ont om välutbildade människor i de här yrkena, säger Ilmar Reepalu, Socialdemokraternas gruppledare i SKL.

Kommunal vill börja förhandla så fort som möjligt.

– Vi är i startgroparna, uppger Annelie Nordström.

I dag är det varje kommun som fattar beslut om rätt till heltid. Ibland händer ingenting, trots att den politiska viljan är god.

– Flera kommuner har tagit beslut om rätt till heltid, men de har inte genomförts på grund av motstånd i organisationen. När politikerna beslutar om rätt till heltid samtidigt samtidigt som de skär i kostnaderna, så har tjänstemännen små möjligheter att genomföra besluten, konstaterar hon.

Förhandlingarna kan börja tidigast i slutet av mars. Det återstår att se om det blir ett enda kollektivavtal för att alla anställda i kommunerna eller om Kommunal och övriga fackförbund ska förhandla fram var sitt avtal med SKL.