Den tyska antimuslimska rörelsen Pegida har spritt sig till Norge men även i Sverige försöker de etablera sig.

Nu har Pegida-rörelsen kommit till Norge. I kväll klockan halv sju håller de en demonstration utanför Rådhuset i Oslo. I Sverige har rörelsen en Facebooksida där de skriver att målet är ordna protestaktioner även här.

Daniel Poohl på den antirasistiska stiftelsen Expo säger till Sveriges Radio att det är för tidigt att prata om en ”rörelse”.

– Att samla människor på en Facebook-sida är inte samma sak som att ha en rörelse. Det återstår att se ifall det här överhuvudtaget lyckas etablera sig som en rörelse i Sverige. Vi vet av erfarenhet hur försöken att importera engelska organisationen English Defence League till andra länder misslyckades. Det blev aldrig lika stort som i England, säger Daniel Poohl, VD på den antirasistiska stiftelsen Expo till Sveriges Radio.

Bakom svenska Pegida står en före detta gallerist, Henrik Rönnquist gjort sig känd för att ha ställt ut kontroversiella konstverk av bland annat Lars Vilks. Han säger till Sveriges Radio att han reagerat mot den så kallade ”islamiseringen” och är bland annat kritisk till att skolavslutningar inte längre alltid hålls i kyrkan.

Rörelsen (Patriotiska européer mot islamiseringen av aftonlandet) kommer från Tyskland där den varje måndag håller anti-islamska demonstrationer i Dresden och har därefter spridit sig till flera städer. Strax före jul publicerade Arbetet flera artiklar om rörelsen som allt mer börjat liknar en missnöjescocktail som kretsar kring flyktingfrågan. I den tyska staden Dresden samlades tusentals anti-muslimerna bakom uttrycket ”Det är vi som är folket”. Men samtidigt som Pegidas protester varit välbesökta har lika många motdemonstranter ställt upp och protesterat mot de anti-muslimska demonstrationerna.

• Dresden: Islamofobi varje måndag