Nytt år betyder många nyårslöften. Oftast har de med mat och motion att göra. Och från arbetsgivarna pumpas det ut friskvårdsbidrag.
Men hur du får röra på dig bestämmer Skatteverket. Att köpa ett liftkort går inte, inte heller att hoppa upp på hästryggen. 

TRIGGERSTRETCHHar du förmånen att få ett friskvårdsbidrag från din arbetsgivare? Grattis. Även om du helst latar dig i soffan finns det fler möjligheter, än just motion, till att använda bidraget. Kanske behöver du kostrådgivning, en kurs om rökavvänjning eller information om stresshantering.

Arbetsgivaren får göra avdrag för sina utgifter avseende just sådana personalförmåner. Hur stort friskvårdsbidraget är varierar mellan orter och företag, från 500 kronor upp till 7 000 kronor årligen.

Om det finns en motionsanläggning i företagslokalerna är det vanligt att de anställda får tillgång till denna, medan andra arbetsgivare betalar ut så kallade friskvårdscheckar. Vissa godkänner också uppvisande av kvitto för en viss aktivitet, till exempel gymkort eller massage, och ersätter sedan arbetstagaren med motsvarande belopp.

Men i takt med att antalet motionsformer blir fler och vi förändrar vårt sätt att röra oss har också Skatteverket sett till att anpassa reglerna för friskvårdsbidraget. Till exempel är det inte tillåtet att använda sig av en personlig tränare och friluftsaktiviteter såsom fiske eller bergsklättring godkänns inte.

spd4f001Sporter som inte innebär motion är också bannlysta, såsom pistolskytte och schack. Men mental träning som utförs med kroppen funkar bra, som tai chi och quigong.

Därutöver har Skatteverket också bestämt att sporter som kräver särskild kringutrustning, som golf, segling, ridning och utförsåkning, inte heller omfattas av det skattefria bidraget.

Att en timma tennis kan kosta lika mycket som en dag i skidbacken, har Skatteverket alltså inte tagit hänsyn till. Däremot kan du använda bidraget för behandlingar som akupressur, kinesiologi, zonterapi, rosenterapi och floating rest.

Aktiviteter där friskvårdsbidrag inte gäller:

Agility/hundträning

Babysim

Bergsklättring

Biljard

Bridge

Cambridgekuren

Coachingsamtal – oavsett om det gäller fysisk träning eller mentalt välbefinnande

Dart

Drakflygning

Dykning (sportdykning)

Fiske

Forsränning

Fotvård i form av skönhetsbehandlingar eller medicinska behandlingar

Friluftsaktiviteter och naturupplevelser

Friskvårdsbidraget till välgörenhet

Fälttävlan

Golf

Golf – träning i tält

Hästhoppning

Hästpolo

Jakt

Kajak-/kanotpaddling

Kiropraktik (sjukvårdande)

Körsång utanför arbetsplatsen

Laserskytte

Lerduveskytte

Logonom – behandling hos

Motocross

Motorsport

Naprapati (sjukvårdande)

Paintball

Personlig tränare

Pistolskytte

Redskap för träning och motion som arbetsgivaren köper till den anställde

Rehabilitering är en individuell åtgärd och regleras i egen lagparagraf

Ridning

Rodd

Schack

Segling

Sjukgymnastik

Självförsvarskurs

Skeetskytte

Skytte – t.ex. laserskytte, lerduveskytte, pistolskytte

Slalom

Snowboard

Spabesök

Speedway

Sportdykning

Stand up paddle – SUP

Startavgift motionslopp – personlig

Tester – avancerade konditionstester, syreupptagning, mjölksyra etc

Utförsåkning

Vattenskidåkning

Vindsurfing

Äventyrsbad – inträde till

Källa: Skatteverket