Säpo tycker inte att hotbilden mot svenska redaktioner har ökat efter attacken mot Charlie Hebdo. Men Journalistförbundet vill att Säpo uppdaterar analyserna och att medieföretag ser över sitt säkerhetsarbete.

Säkerhetstänket på svenska redaktioner har blivit bättre de senaste åren, enligt Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

– Men det är ändå så att när en sån här händelse inträffar finns anledning att analysera säkerhetsarbetet och eventuella hotbilder ytterligare, säger han.

Nordling betonar att det är extremt svårt att skydda sig mot ett angrepp liknande det mot Charlie Hebdo.

– En sådan här terrorattack är det svårt att se hur man skulle kunna bygga upp försvar mot överhuvudtaget, eftersom det mer eller mindre kräver en militär styrka som skyddar redaktionen, säger han och tillägger att det handlar om förebyggande arbete.

Framförallt är Jonas Nordling oroad över mindre redaktioner, som kanske inte kan bygga upp en egen säkerhetsstruktur.

– Här har polisen och Säpo ett stort ansvar, att även de mindre medieföretagen får bygga upp en känsla av att de är skyddade.

Han säger att kommunikationen med Säpo är avgörande.

– Jag utgår från att Säkerhetspolisen verkligen uppdaterar sina analyser av säkerhetsläget, säger han.

Men enligt Säpo påverkar händelserna i Paris ännu inte hotnivån för Sverige, där hot mot svenska redaktioner ingår. Pressekreterare Fredrik Milder bollar över mycket av ansvaret på medieföretagen själva — och den lokala polisen.

– Det viktigaste är att tidningarnas säkerhetsorganisationer har en hög medvetenhet, för de spelar en viktig roll i tidningens skydd. Om man inte har en säkerhetsorganisation, och en hotbild finns mot tidningen, är det polisen som kan ge råd om säkerhetshöjande åtgärder, säger Milder.

I augusti 2007 publicerade Nerikes Allehanda konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Hot riktades mot bland annat dåvarande chefredaktören och tidningen.

Attacken i Paris har inte gjort att säkerhetsnivåerna har höjts.

– Vi har en grundläggande säkerhet redan i dag som vi inte ruckat på, säger ansvarige utgivaren Katrin Säfström.

Även Sydsvenskan har publicerat bilderna. Pia Rehnquist, chefredaktör, uppger att attacken väcker frågor om risker och säkerhet.

”Självklart får man sig en tankeställare när något så här hemskt händer på en redaktion. Jag bedömer dock att vårt allmänna säkerhetsmedvetande är högt och vill inte kommentera om vi vidtar ytterligare åtgärder just nu”, skriver hon i ett mejl till TT.