Martin Klepke webbledartopp

Dagens vansinniga dåd mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo är fruktansvärt.

När denna text skrivs har tolv människor bekräftats döda av terrorattacken mot den många gånger islamkritiska satirskriften.

Om det är någon organisation eller om det är enskilda personer som tagit till våld och mördande som en väg för att tysta andras åsikter och få igenom sina egna är fortfarande oklart. Men vilka som än står bakom är morden större än det ultimata övergrepp mot mänskligt liv som dödandet i sig innebär.

Dådet är också en attack mot alla människors rätt att uttrycka sin åsikt och att utan repressalier kunna göra sin röst hörd.

Dessa båda faktorer, att respektera rättssamhället och att respektera yttrandefriheten, går inte att tumma på och är en fundamental del av vårt demokratiska samhälle. Att smaklöst avfärda detta demokratiska samhälle genom våldsattacker kan aldrig rättfärdigas.

Svaret får aldrig bli att tidningar tystnar, på samma sätt som svaret på moskéattacker aldrig får bli att stänga bönerummen.

Ingen tvingas att besöka en moské, ingen tvingas att läsa en islamkritisk tidning. Men rätten att få vara kritisk till religioner likväl som rätten att få utöva sin religion måste till varje pris garanteras.

Kan vi inte garantera denna rätt är demokratin i fara.