Flera norska fack rasar mot en ny arbetstidslag som den borgerliga regeringen hävdar ska göra det lättare för unga och utlandsfödda att få jobb.

Det norska facket planerar en politisk strejk den 28:e januari.

Näringslivet jublar däremot. Nästan nio av tio företag inom teknikindustrin säger sig välkomna mer flexibla arbetstidsregler, enligt en undersökning som arbetsgivarorganisationen Abelia har gjort.

För två år sedan vann de borgerliga partierna Høyre (H) och Fremskrittspartiet makten.

Nu vill de bland annat förlänga provanställningstiden till tolv månader och göra det lättare att förlägga arbetstiden på söndagar. Dessutom vill de höja ramtiden för arbete med två timmar, till 12,5 timmar, vilket underlättar för handeln att hålla öppet längre på kvällarna. Enligt regeringen leder förändringen till att det blir lättare för unga att komma in på arbetsmarknaden.

De tre största fackliga centralorganisationerna i landet – LO, YS och Unio – håller dock inte med och riktar därför sin strejk mot landets arbetsmarknadsminister Robert Eriksson (FRP).

– Vi tror inte alls på att de här åtgärderna ökar de ungas chans på arbetsmarknaden, säger Unios ordförande Anders Folkestad till Arbetet.

Redan i dag finns det möjlighet till sex månaders provanställningar, och att förlänga det till tolv månader leder inte till fler jobb, anser facken.

– Förslag innebär att mer makt flyttas över till arbetsgivarna och att fackens möjligheter att tillvarata medlemmarnas intressen minskar, skriver norska LO i en kommentar.

I dag, onsdag, drar de tre facken på allvar igång sin kampanj och klockan två öppnar de en gemensam hemsida för att få gehör för sina åsikter.

De tre facken organiserar tillsammans 1,5 miljoner anställda. Den politiska proteststrejken ska hållas på fem orter – Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim och Tromsö – och genomföras mellan klockan 14 och 16 den 28:e januari.