Fackligt aktiva i Transport utsätts för hot. I Jönköping fick en ombudsman nyligen överfallslarm, efter en serie hotelser som också riktats mot hans anhöriga, skriver Transportarbetaren

– Det här är oerhört allvarligt. I Transports ögon är det inte enskilda personer som hotas, utan hela vår samhällsmodell, säger Transports ordförande Lars Lindgren, till tidningen.

Jönköping är ett stort nav för många av landets godstransporter. I arbetet som lokalombudsman har Tommy Jonsson stött på många seriösa åkeriföretag, men också sådana som är sämre på att följa lagar och avtal. Under åren som ombudsman har han hotats ett flertal gånger.

– Vad hoten innebär är en tolkningsfråga. När någon skriver: ”Vi vet var du bor”, tar jag det allvarligt. Min första reaktion blev en stark olustkänsla. Fast mest av allt blir jag förbannad. Att någon attackerar mig är en sak, men när min familj utsätts är alla gränser passerade, säger han till Transportarbetaren.

Förbundsordförande, Lars Lindgren, är mycket upprörd över händelserna.

– Det är extremt allvarligt! Våra fackliga förtroendemän gör sitt jobb. Ett jobb som är en viktig del av den svenska arbetsmarknadsmodellen. För det blir de attackerade och kränkta.

– Vi polisanmäler alla fall som kommer till förbundets kännedom. Jag uppmanar alla som eventuellt drabbas att kontakta förbundsledningen. Jag förstår att polisen har mycket att göra, men de här brotten måste prioriteras högre. Angrepp av det här slaget är ett hot mot hela det öppna svenska samhället.