Allt fler väljer att bli egenanställda. Sedan förra året har egenanställningarna ökat med hela 58 procent. Det visar en undersökning av branschorganisationen Egenanställningsföretagen. 

– Vår undersökning visar att egenanställningarna ökar snabbt och får allt större betydelse för att skapa nya jobb på arbetsmarknaden. Många vill kunna påverka sin arbetssituation, men samtidigt ha den trygghet som en egenanställning ger, säger Stephen Schad, ordförande för branschorganisationen i en kommentar.

I dag är över 10 000 personer i Sverige egenanställda och de flesta av dem är verksamma i storstadsregionerna. I en sammanställning som Egenanställningsföretagen gjort av siffror från sex av deras tio medlemsföretag har antalet aktiva egenanställda under tredje kvartalet ökat från 3 433 år 2013 till 5 407 i år, en ökning med hela 58 procent.

– Egenanställningar ökar nu kraftigt i Sverige, men myndigheternas regelverk har inte riktigt hängt med i utvecklingen. Det måste bli tydligt att de egenanställda omfattas av samma trygghetssystem som andra anställda på arbetsmarknaden. Inte minst gäller det rätten till a-kassa, säger Stephen Schad.