Antalet varslade i verkstads­industrin blir i år det lägsta sedan före finanskrisen. En orsak är det ökade inslaget av bemanningsföretag.
– Dessa är bufferten som tar smällarna, säger Metallbasen Anders Ferbe.

Fram till och med november har 5 360 anställda i verkstadsindustrin varslats om uppsägning. Håller trenden i sig landar årets totalsiffra kring 6 000. Så lågt har antalet inte varit sedan 2007, alltså året före finanskrisen smällde till hösten 2008.

Men siffrorna är en sanning med modifikation, det betyder inte att industrin har gått på högvarv i år. Att varselsiffran hamnat så pass lågt har andra förklaringar, enligt IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

– Det som inte syns och som har förändrats är framväxten av bemanningsföretagen. Det kom efter krisen, säger han.

I spåren av finanskrisen har före­tagen blivit mindre benägna att fastanställa. Men visstidsanställningarna har legat relativt stabilt kring 7–8 procent av det totala antalet anställda, det är andelen bemanningsanställda som ökar, enligt facket.

Även den totala varselsiffran ser ut att bli betydligt lägre i år än i fjol, kanske runt 47 000–48 000 jämfört med närmare 59 000 i fjol och 115 000 toppåret 2009.

Ferbe oroas av det politiska vakuumet som riskerar få negativa följder för investeringarna i industrin. Inte på kort sikt, men med en ny handlingsförlamad regering efter nyvalet kan det bli ”jättestora problem”, speciellt inom den tunga industrin som är beroende av klara långsiktiga spelregler.