Regeringen vill att myndigheter och kommuner som köper in tjänster och varor ska kunna kräva av leverantörerna att de erbjuder sina anställda lön och villkor som motsvarar svenska kollektivavtal. En utredare ska syna hur det kan bli möjligt.

”Regeringens mål är att göra den offentliga delen av samhällsekonomin fri från lönedumpning och ojusta villkor”, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Han framhåller att det offentliga köper tjänster och varor för 600 miljarder kronor per år och att det därför är en jättemarknad, med stor betydelse för arbetsmarknaden.

Utredaren, som regeringen tillsätter, ska ”analysera hur krav på villkor enligt kollektivavtal kan föras in som uttryckliga bestämmelser i de nya kommande upphandlingslagarna” skriver han.

LO välkomnar regeringens nya utredningsdirektiv om offentlig upphandling.

– Utredningen är den bästa julklapp svenska löntagare fått på länge. Det är ett viktigt steg mot att alla anställda ska ha vettiga arbetsförhållanden och bra lön. Det ska omfatta alla som jobbar i vårt land, oavsett om du är svensk eller inte och oavsett vilken arbetsgivare du har. Svenska kollektivavtal ska gälla, säger Ingela Edlund vice ordförande i LO.

– LO och Socialdemokraterna gjorde redan före valet upp om ett antal reformer för ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Det nya beskedet från regeringen är därför ett bra exempel på framgångsrik facklig-politisk samverkan i praktiken, avslutar Ingela Edlund i ett pressmeddelande.