Malin Skiöld. Foto: Fanni Olin Dahl

Malin Skiöld. Foto: Fanni Olin Dahl

– Visst är det underbart med plöjda fält, det betyder vila.

Trädgårdsmästare Malin Skiöld stannar till framför den svarta jorden. Bredvid den ligger en rabatt med små betongpelare fyllda med smala rör.

– Vi bygger bon för att visa besökarna hur viktiga bina är. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är beroende av att bin pollinerar växter.

Malin Skiöld jobbar i Rosendals trädgård som ligger bakom Skansen, ett stenkast från storstaden och en del i stockholmarnas gröna vardagsrum. Nu är det tomt under äppelträden men på sommaren hittar mängder av turister hit, de flesta fikar.

– Kaffet och morotskakan ska försörja hela trädgårdsverksamheten.

Malins arbete är säsongsbetonat och omväxlande. Nu beställer hon fröer och planerar vår- och sommarblomningen. En trädgårdsmästare ligger alltid steget före.

– Vanliga människor tycker bäst om en växt i full blom. Jag gillar när det är nytt, i knoppstadiet. Sedan går jag vidare till nästa växt i tanken.

Växter som ska blomma till jul planteras på hösten.

– Vårlökar säljer vi på hösten för utplantering och sedan i kruka i februari­ när längtan efter våren är som störst. I parken har vi under hösten satt 30 000 lökar.

Men så händer det saker, som att sorkarna flyttar runt lökarna. Eller att kråkorna äter upp alla nedpetade solrosfrön.

– Att vi är en öppen besökspark innebär också att vi är öppna för rådjur.

På Rosendal odlar man biodynamiskt, det innebär ekologiskt men också flera ännu hårdare krav. Växtföljderna i odlingarna är viktiga och att allt ska gå tillbaka till naturen i form av kompostering.

– Vi är inte så bokstavstroende men det är ett fint sätt att reflektera över naturen, man kommer den ännu ett steg närmare.

Malin tycker om att arbeta så. Inspiration får hon genom samtal med kollegorna.

– På så vis får vi saker att växa i dubbel mening. Jag är en typisk mellanchef men ser mig som arbetare. Lantarbetarförbundet gick upp i Kommunal så nu är jag med där.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Malin Skiöld 41 år, trädgårdsmästare/trädgårdsdesigner på Stiftelsen Rosendals Trädgård i Stockholm. Ansvarig för parken, plantboden och estetiken. År i yrket: Femton varav två på Rosendal. Tidigare på Slotts­trädgården Ulriksdal. Innan dess målat och jobbat i vården. Konst­utbildad, universitetstudier på Kulturvetarlinjen och 40 veckors trädgårdsutbildning. Bäst med jobbet: Att ständigt lära nytt och lära om. Det finns så många olika växter som har olika krav på tillvaron, olika jordar, olika väder. Sämst: När man gett allt och så är det andra omständigheter som gör att det ändå inte blir som man vill. Jag både tycker om det och blir alldeles uppgiven. Favoritblomma: Daglilja. Om trädgårds­mästare Antal: Ingår i gruppen ”trädgårds­odlare och trädgårdsanläggare” som omfattar 15 000 personer. Lön: Från 20 000, median 23 000. Utbildning: Gymnasiets natur­bruks­program har en trädgårds­inriktning. Sedan finns yrkeshög­skola, trädgårdsmästarprogram på högskola och privata utbildningar. Framtidsutsikter: Mycket goda för utbildad personal. Dock säsongs­arbete med mindre efterfrågan på vintern. Fack: För arbetsledare Unionen, Kommunal eller Naturvetarna. Källa: SCB, Unionen, Arbets­förmedlingen