Erik-webbkronika

Vissa ord kan aldrig tas tillbaka. Det spelar ingen roll hur mycket det pudlas.

För snart tio år sedan greps skådespelaren Mel Gibson. Innan dess var han, åtminstone i mina ögon, en någorlunda respektabel skådespelare.

Han var hjälten i Mad Max-filmerna där brutala gäng stred om den kvarvarande bensinen i en sönderfallande värld. I Dödligt vapen-filmerna var han den ensamma snuten som hittade stöd hos sin mognare färgade kollega. I den outhärdliga filmen om Jesu lidande, som han själv var med och betalade, regisserade han drygt två timmars piskande och plågande av Jesus. Den kom att dra igång en lång diskussion om kristendom och skuld. Vem var ansvarig, vem frestade honom?

Men det var då.

Sen kom juli 2006. Det var då Mel Gibson greps av polis i närheten av sitt hem. Han körde 140 på en 70-väg och var dessutom packad.

Kanske sluddrade han då han sa till polisen:

– Jävla judar… judarna är ansvariga för alla krig i världen.

Sen fräste han rasistiska invektiv över poliserna. Efter det såg vi alla vem Mel Gibson egentligen är, en antisemit. En man vars agenda är att smutskasta judar.

Alla gör fel. Alla säger dumheter. Men vissa ord är så sanna att de ringar in ens person på ett oåterkalleligt sätt. Avslöjar ens innersta tankar.

Så tänker jag nu om Nigel Farage. Han leder brittiska Ukip. Partiet brukar betecknas som högerpopulistiskt och EU-kritiskt. De har ett starkt stöd – kring 30 procent – och larmar om invandring samtidigt som de klädsamt tar avstånd från rasism och homofobi.

Förra veckan var Nigel Farage ute och körde bil. Han skulle till Wales men motorvägen var igenkorkad. Han blev kraftigt försenad till sitt möte. Det är ju bara vidrigt alltihop. Att sitta där i en bil då trafiken kryper fram samtidigt som klockan obönhörligt tickar. Ångest. Svordomar. Fingrar vita som adventsljus då de kramar ratten.

Då Nigel Farage kom fram stod en BBC-reporter där. Nigel var arg över köerna och förseningen men han vet vems fel det är. Det var migranternas fel, hävdade han. De har skapat en befolkningsexplosion som orsakat köerna på motorvägen.

Jag antar att han tänker att om Storbritannien inte tagit emot några migranter hade det inte funnits några bilköer.

Men det är ju svårt det där, att veta vilka som ska räknas till nationen? Vilka är migranter, medborgare, svenskar eller samer?

Vissa ord som fyras av förändrar vår uppfattning om en människa för alltid.