Att förra landstingsrådet Filippa Reinfeldt går till en privat vårdkoncern väcker kritik.

– Det är ju ingen vild gissning att det är payback för hennes privatiseringsvåg, säger vice ordförande i socialutskottet Veronica Palm.

Moderaten Filippa Reinfeldt har varit sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting. I mitten av oktober meddelade hon att hon lämnar politiken. Att hon så snabbt efteråt börjar hos Investor-ägda vårdkoncernen Aleris ser hon inga problem med.

– Allt jag har gjort som förtroendevald politiker finns i offentliga handlingar, så det är inga hemligheter jag tar med mig. Sedan har jag ett brett kontaktnät, det tror jag att alla förstår. Men jag tror att det i grunden är bra. Jag önskar att fler personer, från fackliga världen, akademin, politiken och näringslivet, skulle röra sig mellan sektorerna. Det främjar kvalitetsutveckling, säger hon.

Filippa Reinfeldt kommer även att ingå i Aleris koncernledning.

Men Veronica Palm (S) tycker att det är anmärkningsvärt.

– Det är väl det mest extrema exemplet på någon som så snabbt går från ansvarig ställning till lobbyverksamhet och det väcker åter frågan om behovet av karenstid för politiker, säger Palm.

Hon misstänker att det är återbetalning till Filippa Reinfeldt för beslut som gynnat privata vårdbolag.

– Det kommer vi aldrig att få veta, men att så tydligt gå till en bransch som man ansvarat för och samtidigt varit en privatiseringsprinsessa, det ger skäl till att se över lagstiftningen, säger Veronica Palm.

Civilminister Ardalan Shekarabi säger att Reinfeldts snabba karriärbyte aktualiserar frågan om Sverige behöver ett regelverk för politiker som går till näringslivet. Utredningen kring det här bör breddas, enligt Shekarabi som anser att det handlar om förtroendet för den svenska samhällsmodellen.

Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, efterlyser något slags oberoende organ som avgör vad som lämplig karenstid för en politiker som byter intressesfär. Institutet anser att tre månader är ett minimum.

– Är det personer som har specifik kunskap i vissa affärer som kan gynna en viss verksamhet bör det vara en längre tid.

Filippa Reinfeldt slutade i oktober och börjar sitt nya jobb drygt tre månader senare.

– Har man suttit med precis de frågorna på andra sidan förhandlingsbordet bör det gå längre tid, anser Helena Sundén.

Aleris koncernchef Liselott Kilaas är glad över att välkomna den före detta politikern till företaget. ”Filippa har djupa kunskaper inom främst sjukvård men även inom omsorg. Hon har varit banbrytande i att utveckla uppföljning och kvalitet men också i att göra vården och omsorgen mer inriktad på patienters och brukares behov”, skriver hon i en kommentar.