Regeringen kommer att utlysa extraval tisdagen den 30 december. Det sker i form av ett regeringsbeslut. Datum för extravalet är söndagen den 22 mars, uppger regeringen.

För väljarna kommer det att vara som ett ordinarie val med undantag för att tidsfristerna är litet annorlunda mot ett ordinarie val.

Förtidsröstningen startar 10 dagar före valdagen mot 18 dagar vid ett ordinarie val. Cirka 18 dagar före valdagen ska alla ha fått sitt röstkort. Utlandsröstningen startar 20 dagar före valet på ambassader och konsulat. Vallokalerna den 22:a är öppna som vanligt mellan 08:00 och 20:00.

Så går nyvalet till

Extravalet hålls söndagen den 22 mars. Röstkort skickas ut 18 dagar före valdagen. Förtidsröstningen och budröstning börjar 10 dagar före valdagen. Utlandsröstningen börjar 20 dagar före valdagen. Valet gäller bara riksdagen. Rösträtt har den som är svensk medborgare och som fyller 18 år senast på valdagen. En ny röstlängd tas fram 30 dagar före valdagen och den innehåller de röstberättigade som uppfyller villkoren för rösträtt enligt lag. Vallokalerna håller öppet 08:00-20:00. (Källa: Valmyndigheten)