Allt står inte och faller med traineejobb för unga. Det menar Tobias Baudin, vice ordförande i LO, efter att Stefan Löfven öppnat upp för att släppa sin hjärtefråga. 

– Det är en bra åtgärd. Men viktigast är 90 dagarsgarantin för unga, säger han.

Tobias BaudinDet var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften inför valet i september. Inom 90 dagar ska arbetslösa ungdomar vara sysselsatta, antingen i jobb, utbildning eller praktik. I paketet med 90 dagarsgarantin ingick även 32 000 traineejobb inom offentlig sektor. Socialdemokraterna hade räknat med att 90-dagarsgarantin kostar 6 miljarder kronor per år.

När regeringens budget föll i riksdagen, blev det heller inget av 90 dagarsgarantin. Och i veckan meddelade statsminister Löfven att han är beredd att släppa frågan om traineejobb för unga för att få till stånd förhandlingar med de borgerliga partierna.

Planer på hur jobb ska skapas för unga går i sär mellan blocken. LO hoppas dock att Socialdemokraterna driver på i frågan om 90 dagarsgarantin.

– Det är ingen quick fix, däremot anser vi att traineejobb är det bästa förslaget på åtta år. Men allt står inte och faller med traineejobben, säger Tobias Baudin, vice ordförande i LO.

Han anser att alliansens politik med sänkta arbetsgivaravgifter för unga och Fas 3 varit helt betydelselösa.

– Viktigast är att förbättra grundskolan och gymnasieskolan. Sverige konkurrerar med kunskap. Det går att jobba på flera olika sätt med 90 dagarsgarantin.