Jonna-Sima-webbledare

Oavsett hur det går för Stefan Löfvens regering i nyvalet­ nästa år kommer den att bli ihågkommen för något stort – beslutet att erkänna Palestina som stat.

Det svenska erkännandet väckte reaktioner världen över. Den borgerliga oppositionen med Folkpartiet i spetsen var starkt kritisk, så även USA. Israel blev så vredgat att de kallade hem sin Sverigeambassadör. Palestinierna å sin sida hyllade den svenska regeringen.

Sedan den rödgröna regeringens beslut har många länder följt efter. I England, Frankrike, Irland, Portugal och Luxemburg har ländernas riksdagar motionerat om att deras regeringar ska driva igenom ett erkännande. Och i onsdags röstade en förkrossande majoritet i Europaparlamentet för ett principiellt beslut att erkänna Palestina och en tvåstatslösning.

Nu ökar påtryckningarna på Israel att häva ockupationen av palestinska områden och stoppa blockaderna, men framförallt att påskynda fredssamtalen.

Förhoppningsvis var sommarens förödande krig det sista vi tvingas uppleva mellan parterna.

Utvecklingen mot en fredlig lösning är i rullning, och Sverige gav en utlösande knuff. Det är faktiskt något vi kan vara stolta över.