Det litauiska företaget Staticus dumpar lönerna för sina anställda när de arbetar i Sverige och Norge. Företaget har anlitats för en lång rad byggprojekt, bland annat för bygget av Tele2 Arena. De litauiska arbetarna har betalats med runt 30 kronor i timmen.

Det berättar nyhetssajten stoppafusket.nu. Staticus har runt 390 anställda. Drygt 100 av dem arbetar på företagets fabrik utanför Vilnius i Litauen.

2011 undersökte norska Arbeidstilsynet företaget och kom fram till att de litauiska arbetarna tjänade 14,30 kronor i timmen. Företaget betalade dessutom ett skattefritt traktamente.

Arbetet stötte på samma fuskmodell på bygget av ny musikhögskola i Stockholm, där polska glasarbetare hade strax under 40 kronor i lön och ett betydligt högre traktamente.

2012 undersökte svenska Skatteverket företaget och stoppafusket.nu har tittat på revisionspappren. De kommer fram till att timlönen för de litauiska arbetarna ligger mellan 19 och 51 kronor i timmen och att de flesta har löner runt 30 kronor i timmen.

Och förra året lär lönerna inte ha stigit, eftersom årsredovisningen visar att omsättningen ökar samtidigt som lönekostnaden sjunker.

Det var under 2012 och 2013 som de anställda på Staticus jobbade på Tele2 Arena. Det litauiska företag var underentreprenör åt Peab.

Nyligen har Arbetet berättat om bygget av Telias nya huvudkontor. Även där är Peab huvudentreprenör. Byggnads stötte bland annat på ett lettiskt företag där de anställda förbjöds att prata med facket. Och där fanns också ett tjeckiskt företag som anlitade tjeckiska enmansföretag utan anställningstrygghet.

stoppafusket.nu

Stoppafusket.nu sysslar med grävande journalistik på nätet. Sajten är inriktad på oseriösa utländska företag och jobbtrafficking. Stoppafusket.nu vill också skapa opinion för att myndigheter ska få möjlighet att se till att lagar och regler följs. Stoppafusket.nu sponsras bland annat av Byggnads och Transport. Frilansjournalisten Anna-Lena Norberg är ansvarig utgivare för sajten. Hon undervisar och föreläser också för att lära andra att undersöka utländska företag, läsa utländska årsredovisningar, om EU-regler och att analysera resultatet. Stoppafuskets genomgång visar att Staticus arbetat på nästan 50 byggprojekt i Sverige sedan 2009. Bland byggena som byggs i år och nästa år finns: • Ullevi Terasser, Göteborg • Kvarteret Uarda 1 C Solna • Ullevi Park 4 Göteborg • Quality Hotel View Point Hyllie Malmö • Änglagården Göteborg • Åhlenshuset Linköping • Kulturhus Kungsängen