I helgen håller de tyska, svenska och österrikiska arbetarrörelserna ett toppmöte. Planer ska smidas för att få in ett socialt protokoll i EU-fördraget.

Höjdarna i de tre ländernas arbetarrörelse träffas på Bommersvik, utanför Järna, i morgon.

loabrynjulfsdottir– Vi hoppas kunna få med oss arbetarrörelsen i Nederländerna, Danmark och Finland också, säger Loa Brynjulfsdottir, internationell chef på LO.

Sedan i våras har facken i Tyskland, Österrike och Sverige ingått en allians med de socialdemokratiska partierna i sina länder. Partierna har skrivit in att de ska se till att arbetares rättigheter ska väga tyngre än den fria rörligheten i EU. Om något av partierna sitter vid makten då EU ska göra om sitt fördrag har de möjlighet att kräva att ett socialt protokoll ska införas. Alla länder måste nämligen gå med på en fördragsförändring.

Mötet på Bommersvik ska handla om hur de ska gå vidare med sin allians och hur de ska få fler att skriva in i sina partiprogram att de vill ha ett socialt protokoll.

På mötet kommer den svenska statsministern Stefan Löfven och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson att delta. De ska bland annat träffa Sigmar Gabriel som är partiledare för de tyska socialdemokraterna SPD samt Werner Faymann som är partiledare för socialdemokratiska SPÖ. De högsta fackliga företrädarna från dessa länder kommer också delta.