SJ ville omplacera tågvärden Eva Nilsson. Anledning är för många örhängen – örhängen som hon själv säger att hon haft sedan hon anställdes för 14 år sedan. Finns det inget annat passande arbete kommer SJ att avsluta anställningen, skrev Sekotidningen, Arbetet och flera andra medier.

Nu gör SJ helt om och låter Eva Nilsson behålla jobbet och öronringar. Åtminstone tills vidare.

-Vi ska se över reglementet, det har några år på nacken, säger Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SJ till Aftonbladet.

Det var i torsdags Eva Nilsson fick beskedet att hon skulle omplaceras om hon inte tog av sig sina fem öronringar.

– Ingen har nånsin tidigare kommenterat det och ingen sade något om det när jag anställdes. För mig är det här integritetskränkande, sade Eva Nilsson till Sekotidningen.

Tidningen skriver att det är hennes närmaste chef som skrivit en erinran.

Eva Nilsson vägrade ta av några öronringar och under fredagen genomförde kollegerna ett stödmöte för Eva. Ordförande för Sekos sektion åkande i Stockholm säger till tidningen att ”uniformsreglementet som arbetsledningen hänvisar till uppfattas som gammalmodigt” och kommer att ge Eva Nilsson sitt stöd.

Inför stödet och uppmärksammheten backar nu SJ, slår fast att Eva Nilsson gjort ett bra jobb och är omtyckt av resenärer och kolleger. Nu ska klädreglementet putsas upp. Men i väntan på det är det de gamla reglerna som gäller. På något tåg får hon inte jobba tills vidare. Istället ska hon få andra arbetsuppgifter i avvaktan på hur en ny kläd- och utseendekod ska utformas.