Småsmulor i lön och vidriga arbetsförhållanden. Miljoner människor rapporteras ha hotats till tvångsarbete med höstens bomullsskörd i Uzbekistan, som Telia Sonera stödde.

I september kunde TT rapportera att statligt delägda Telia stödde den årliga skörden, som kallats världens troligen största program för tvångsarbete. En aktuell rapport från ansedda Uzbek-German Forum for Human Rights visar nu under vilka förhållanden skörden bedrevs. De miljontals arbetarna fick småpengar i lön, fick bo i ouppvärmda, smutsiga och trånga utrymmen eller tält, samt jobba 10–16 timmar om dagen, även helger, i upp till två månader. 17 personer dog.

Även om färre små barn deltog i år tvingades många 13–17-åringar ut och berövades då även rätten till skolgång. För att kompensera för bortfallet av barn tvingades fler vuxna ut, enligt människorättsorganisationens rapport.

Samhällskritiska funktioner kunde slås ut när anställda lämnade sina arbetsplatser. ”Alla är på bomullsskörden”, stod det på den stängda entrédörren när en man kom till ett sjukhus med sitt sjuka barnbarn.

Skörden kontrolleras av staten. Den som vägrar skörda kan få sparken från sitt jobb, riskerar böter, åtal, trakasserier från myndigheterna eller indragna bidrag.

Rapporten tar också upp att svenska Telia Sonera, efter TT:s avslöjande, medgav att man stödde skörden med mat till arbetarna för cirka 350 000 kronor.

Näringslivet i landet förväntas bidra. Företag som avböjer bryter inte mot lagen, men kan tvingas på andra sätt. Telia har inte sagt vad man anser sig riskera, men i rapporten framgår att företag hotas av betungande skatterevisioner eller näringsförbud om de skulle vägra.

Telia har sagt att de har försökt göra det bästa av situationen.

– Just vad det gäller bomullsskörden är det vår ambition på sikt att kliva helt ur, sade vd Johan Dennelind i en kommentar.

Bomull är en av diktaturens viktigaste inkomstkällor och berikar en liten elit enligt människorättsorganisationer.

Rapporten uppmanar länder i bland annat EU att utreda bolag som tjänar på eller stöder skörden, samt göra klart för företag med verksamhet i Uzbekistan att de måste uppfylla sitt ansvar för de mänskliga rättigheterna i enlighet med FN:s och OECD:s principer.

 

Läs också: 

Ministern: Fler problem kommer att dyka uppdamberg

Telia Sonera i Uzbekistan

• Telia Sonera misstänks av åklagare ha mutat diktatorsdottern Gulnara Karimova för att etablera sig i Uzbekistan. • Utredningar om mutbrott eller penningtvätt pågår också i Schweiz, Nederländerna, Frankrike och Lettland. • Uppgifterna ledde förra året till vd Lars Nybergs avgång och att Telias styrelse byttes ut. • Minst tre tidigare Teliaanställda misstänks för grovt mutbrott, liksom bland andra Karimova på den uzbekiska sidan. Hon uppges numera sitta i husarrest. • Även under Telias nya ledning fortsatte sponsring av Karimovas organisationer, men den ska ha upphört. • Den nya ledningen har medgett att oetiska, om inte olagliga, affärer kan ha gjorts i flera före detta Sovjetrepubliker.