Pompa och ståt väntar pristagarna i kväll. Bilden är från ett tidigare år. Foto: Henrik Montgomery

Pompa och ståt väntar pristagarna i kväll. Bilden är från ett tidigare år. Foto: Henrik Montgomery

 

Först blir det prisutdelning i Konserthuset – sedan en rejäl fest i Stockholms stadshus. Så ser schemat ut för årets nobelpristagare. En av dem är indiern Kailash Satyarthi som befriat tiotusentals barn från slavarbete.

Hot om vindplåga och blötsnö förtar inte feststämningen i Stockholm på Nobeldagen. Värmen från prisutdelning och bankett når långt utanför salongerna.

Dagens huvudpersoner tar i eftermiddag emot medaljer och diplom av kung Carl Gustaf vid den högtidliga prisutdelningen i Konserthuset.

Tidigare på dagen delas fredspriset ut i Oslo till Malala Yousafzai från Pakistan och indiern Kailash Satyarthi.

Sedan 1980-talet har fredspristagaren Kailash Satyarthi räddat över 82 000 barn ur slaveri. Många av dem har kidnappats eller lurats bort från sina familjer med löften om skolgång, men sedan har de sålts som barnslavar för att jobba i fabriker.

– En del av barnen berättar att de sålts för 60 eller 100 dollar. Sen säger de att en ko i deras by brukar säljas för fem eller tio gånger mer. Men det är aldrig så att föräldrar säljer sina barn frivilligt. De här barnen är kidnappade och de säljs billigare än djur, säger Kailash Satyarthi till SVT-nyheter.

Hans arbete med att befria barnen har nu prisats med Nobels fredspris som tidigare har delats ut i Oslo.

En annan pristagare som har anknytning till arbetsmarknaden är fransmannen Jean Tirole som tilldelas Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Han får priset för sin analys av marknadsmakt och reglering. Priset ”handlar om att tygla mäktiga företag”.

Ekonomipristagaren vill se en bankunion inom EU och är för hårdare finansiella regleringar. Han anser också att det behövs mer politik inom unionen.

– När jag säger mer Europa menar jag att vi till exempel behöver en gemensam europeisk arbetslöshetsförsäkring. Men för att det ska gå behövs först någon slags gemensam europeisk lagstiftning. I dag är det väldigt svårt för att arbetslösheten är så mycket högre i södra Europa än i norra Europa. Vi behöver en europeisk federation, men för att det ska fungera behövs en gemensam budget och gemensamma lagar. Det måste bli ett land på ett sätt, inte som i dag med en massa länder som gör lite som de vill, säger han till SvD.

Mycket av Tiroles forskning handlar om vilka spelregler myndigheter bör ställa upp för företag som finns på avreglerade marknader, som välfärdssektorn.

Ekonomipristagaren ger sig även in i den heta debatten om vinsternas vara eller icke vara i välfärden.

I en intervju med SVT avråder han för att införa krav på viss personaltäthet inom vård och skola. Han anser inte heller att vinsttak är en bra idé eftersom det kan hämma möjligheterna att utveckla företagens organisation.

– Man måste låta företagen göra vinst om de minskar sina kostnader eller överträffar kvalitetsförväntningarna. Det gäller att uppmuntra och sporra dem till att jobba effektivt. Med begränsade vinstmöjligheter lockar man bara till sig de minst effektiva, ”sämsta” företagen, säger han till SVT.

Arbetet-TT

Övriga pristagare

Övriga pristagare i år är fysikpristagarna Isamu Akasaki (Japan), Hiroshi Amano (Japan) och Shuji Nakamura (född i Japan, amerikansk medborgare), kemipristagarna Eric Betzig (USA), Stefan W Hell (Tyskland), William E Moerner (USA), medicinpristagarna John O'Keefe (amerikansk och brittisk medborgare), May-Britt Moser (Norge) och Edvard I Moser (Norge), litteraturpristagaren Patrick Modiano (Frankrike).