dambergStöd till tvångsarbete i Uzbekistan kommer inte att vara det sista exemplet på Telia Soneras problem i regionen, tror näringsminister Mikael Damberg. Men han tycker att bolaget försöker ta ansvar för verksamheten i de diktatoriska länderna.

– Som representant för staten anser vi att alla de bolag som vi är ägare i ska följa de FN-deklarationer och principer som finns för företag om de mänskliga rättigheterna, säger Damberg (S), apropå att Telia Sonera stöder den ökända bomullsskörden i den korrupta diktaturen.

Men frågan är svår, anser han.

– I princip alla företag som är aktiva där deltar, och alla människor tvingas delta. Så det är ingen enkel fråga och jag tycker att bolaget försöker agera utifrån de förutsättningar som det har.

Ska Telia sluta stödja skörden?

– Jag ska inte som ägarrepresentant ha detaljerade synpunkter på exakt hur man bedriver verksamheter i enskilda länder, särskilt inte på svåra marknader. Det jag måste bedöma är om ledningen tar de här frågorna på allvar.

Och det gör den, anser Damberg, om den ledning som 2013 efterträdde den som etablerade sig i regionen och ärvde de problem det innebär. Han ”avundas inte” att försöka bedriva en ansvarsfull verksamhet där. Kända är de misstänkta mutaffärerna och avtalen med regimerna om avlyssning av medborgarna.

– Jag tror att det kommer att komma fler exempel på saker som är knepiga i de här länderna. Jag hoppas då att Telia Sonera är fortsatt öppet med vad som har hänt och hur de agerar. Men ytterst är det bolaget som måste bestämma sig. Vilka marknader ska man vara på? Hur ska man hantera de här frågorna med trovärdighet?

Kan då Telia vara kvar i Uzbekistan med hedern i behåll? Det vill ministern inte säga.

– Men om man hade frågat oss som ägare i dag om det skulle vara lämpligt att Telia Sonera skulle engagera sig i Uzbekistan, så hade jag varit väldigt tveksam.