Billy Sjövall är mättekniker. Foto: Fanny Olin Dahl

Billy Sjövall är mättekniker. Foto: Fanny Olin Dahl

Utsikten över huvudstadens skyline är minst sagt hisnande från det 20 meter höga hustaket på Södermalm. Mätteknikern Billy Sjövall på Stockholms stads miljöförvaltning är van, han stegar ofta upp här för att se till att mätstationen fungerar som den ska. 

luftbillsjovallliten– Ibland är jag här en kvart, ibland en hel dag. Men det blir rätt kallt ganska snabbt, särskilt om det blåser.

Instrumenten för att mäta partiklar måste stå i kontakt med utomhusmiljön, men inne i huset finns andra instrument som registrerar bland annat kvävedioxid och marknära ozon.

– Vilka data vi samlar in förändras när hälsoforskningen går framåt, men det är en stor styrka att vi i vissa fall har mätserier ända från 1966.

Halterna mäts på sekundbasis och ger ett medelvärde varje kvart. Totalt har Billy ett 30-tal olika mätstationer att ha koll på. Förutom i Stockholm, bland annat i Gävle, Södertälje och snart i Borlänge. Alla värden analyseras.

– Vi är många som tittar på halterna och letar efter avvikelser. Mina kollegor är bland annat doktorer och meteorologer. Är det en skogsbrand i Ryssland, då kan vi märka det.

Bäst ur luftkvalitetssynpunkt är när det regnar och blåser rejält. Stockholm är en liten stad vid vattnet med ganska god ventilation – vi har bra luft. Men Hornsgatan, där 23 000 fordon passerar per dygn, är en av gatorna med problem att hålla EU:s och Naturvårdsverkets normer.

– 2014 kommer vi förmodligen att klara normen för partiklar, det har varit ett gynnsamt år meteorologiskt. Det sämsta är när vägbanorna är torra och det är vindstilla under dubbdäcksperioden. Eftersom Stockholm har fjärrvärme och ingen industri kommer största delen av luftföroreningarna från trafiken.

Den största källan till partiklar som skadar våra luftvägar är dubbdäcken. Förbudet mot dubbdäck på Hornsgatan har effekt på halterna.

– Ibland får vi frågan varför vi mäter på de värsta platserna. Men klarar vi dem så klarar vi hela stan.

Klicka för större bild

Klicka för större bild

Fakta

Om Billy Sjövall 49 år, jobbar sedan 20 år som mättekniker på SLB-analys, som driver Östra Sveriges Luftvårdsförbund som bland annat har 50 kommuner som medlemmar. SLB är en del av Stockholms stads miljöförvaltning. Utbildning: Egentligen är jag ekonom och började på miljöförvaltningen som kassör. Jag hade en arbetsgivare som uppmuntrade och såg mitt tekniska kunnande och engagemang och så blev det som det blev. Bäst med jobbet: Att vi styr våra dagar själva. Alla har fullt upp och koll på sitt område. Tråkigt i jobbet: Möten som är långa och där andra pratar länge om sådant som inte berör mig. Men jag har blivit bra på att sålla. Yrkeshemlighet: Jag noterar alltid hur det ser ut runt våra mätstationer när jag rör mig ute. Något bygge på gång som kan påverka mätningarna? Häromdagen såg jag en foodtruck med bensingeneratorn på, det kan vara värdefullt att veta om den står kvar ett tag. Om mättekniker Antal: Svårt att veta. Vision har 44 personer i sitt medlemsregister med titeln mättekniker. Medianlön: 27 890 kronor. Utbildning: Yrkeshögskolan har en tvåårig utbildning. Framtidsprognos: Gruppen är så liten att det är svårt att göra en prognos. Men behov av teknisk kompetens finns på många olika nivåer. Företagen har tidigare uttryckt ren desperation över att de inte fått tag på tekniker och ingenjörer. Nu utbildas dock fler. Källor: Vision, Sveriges Ingenjörer, Skolverket­