Efter lördagskvällens knivattack mot en kvinnlig tågvärd på ett tåg från Stockholm till Köpenhamn kräver facket att polisen tar större ansvar för ordningen på tågen.

Knivattacken skedde vid 18-tiden på Lunds central då en 29-årig man skulle tas av tåget sedan han uppträtt störigt under resan från Stockholm. Tågvärden fick knivskador på halsen och fördes tillsammans med en chockad kollega till sjukhus. Dessbättre visade sig skadorna vara lindriga.

– Båda lämnade sjukhuset redan på kvällen, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour.

Tjugonioåringen greps och är nu misstänkt för mordförsök.

Efteråt höll polisen kvar tåget för att höra passagerare. De flesta av dem kunde med en och en halv timmes försening fortsätta färden med ett Öresundståg.

Fackförbundet Seko reagerade hårt på knivattacken, som bara är en av flera händelser med våld och hot riktade mot tågpersonal. Seko SJ:s ordförande Erik Johannesson kräver att polisen ska ta ett större ansvar för ordningen på tågen.

– När det uppstår en situation bör man helt enkelt kunna ställa tåget på närmaste station, låta passagerarna stiga av och tillkalla hjälp utan att tågpersonalen ska behöva ingripa. Det är helt enkelt för farligt. Jag vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt vår medlem i Lund, säger han.

 

Hot och våld mot tågpersonal

Några andra exempel från i höst på hot och våld mot tågpersonal: • En 38-årig resenär attackerar två tågvärdar med sparkar och slag då det visar sig att han saknar färdbiljett. Mannen grips på Hyllie station i Malmö. • Hotfull och knivbeväpnad man sprider skräck på ett pendeltåg mellan Nynäshamn och Stockholm. Skär en tågvärd i ena handen. Grips på Östmo station. • Narkotikapåverkad man i 25-årsåldern hotar att skjuta tågvärden på ett tåg från Karlstad till Göteborg. Inga vapen hittas dock. Mannen grips på Göteborgs central.