Jonna-Sima-webbledare

Det måste bli ett slut på löne­dumpning och slavarbete på svenska byggarbetsplatser. Att dessa problem är omfattande visades tydligt i Arbetets avslöjande i förra veckan om att 30 polska byggnadsarbetare i Stockholm fått en månadslön på runt 7 000 kronor. Lönen har betalats ut av en polsk underleverantör – ASC – till byggjätten och huvudentre­prenören NCC. Ren slavhandel, dundrade fackförbundet Byggnads. Förutom att företaget har utnyttjat billig arbetskraft visar fallet också på ett större sjukdomssymptom i byggbranschen, nämligen en systematisk lönedumpning som drabbar utländska arbetare.

Upplösningen är på sätt och vis en solskenshistoria. Fackets inspektion ledde till en förhandling som resulterade i att byggnadsarbetarnas timlön fyrdubblades. Byggnads kommer dessutom att få 30 000 kronor i skadestånd av ASC för avtalsbrott.

Men problemen med utnyttjande av billig arbetskraft lär kvarstå. Inte ens huvud­entreprenörsavtalet som träder i kraft vid nyår är en garanti för att det försvinner.

Facken måste få större insyn i vilka löner som utländska företag betalar ut. Skatteverket borde även granska dessa företag noggrannare. Det krävs en ökad transparens för att kunna garantera svenska villkor på svenska arbetsplatser.