malte2

Veckan före valet. Malte Fält, närmast kameran, ringer runt till Sekomedlemmar tillsammans med Pia Johannesson och Erland Wärn. Foto: JESSICA GOW

Malte Fält var tjänstledig från jobbet som asfaltläggare i två veckor för att ringa runt till unga Sekomedlemmar inför valet. Han är beredd att göra om det igen.

– Men det är inte roligt om det blir nyval. Jag tror att alla förlorar på det. Det blir svårare att ringa än det var inför valet i höstas. Jag tror att många ledsnar på politiken, resonerar han.

Han tror att alla partier, inklusive Sverigedemokraterna, förlorar på ett nyval.

– Jag tror att Sd backar. Väljarna blir förbannade på alla partier. Man kan vinna röster genom att förklara, men det blir nog mest negativt, tror han.

Malte Fält, 24, är skyddsombud på sin arbetsplats och ungdomsansvarig i Sekos klubb väg och anläggning i Solna. Han bor i Gävle, men jobbar i Stockholmsområdet sedan drygt fem år.

I september var han tjänstledig i två veckor för att ringa runt till unga medlemmar i Seko. Han påminde dem om valet och uppmanade dem att rösta, inte att rösta på något särskilt parti. Han uppskattar att det blev runt 600 samtal.

– Det var roligt. De flesta var positiva. Vi pratade inte bara om valet, utan det kom fram mycket annat också i och med att jag ringde till medlemmar i mitt eget förbund.

Det blir inte samma sak att ringa runt inför ett nyval.

– Det blir nya frågor och nya svar, men allt som är nytt är roligt, tycker han.