40 minuter efter budgetomröstningen kom Stefan Löfvens besked i onsdags eftermiddag. Det blir extraval den 22 mars. Tills dess sitter regeringen kvar.

Nu kommer LO att mobilisera sina valarbetare igen.

– Nu framgår det tydligt för alla att Sverigedemokraterna är ett extremt högerparti. Det underlättar en mobilisering på den fackliga sidan, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Janne Rudén, Sekos ordförande:

– Vi har haft två träningsläger: ett EU-val och ett riksdagsval. Nu går vi in för majoritet. Många är taggade och ser möjligheten att förändra det parlamentariska läget.

Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, förklarar att LO är redo.

– Vi kan dra i gång valorganisationen med kort varsel. Lekstugan i Sveriges riksdag kommer att fungera som tändvätska för våra medlemmar och förtroendevalda. Jag tror att svenska folket ser vilka som ställer till det. Alliansen vägrar att ta ansvar för Sverige. Jag är övertygad om att svenska folkets dom mot allianspartierna blir stenhård.

Anders Ferbe tror att förslagen i budgeten om sådant som höjd a-kassa, mer pengar till arbetsmiljön, generösare regler för sjuka samt satsningar på industri och infrastruktur gör det lättare att mobilisera inför valet.

– Skillnaderna blir mer konkreta när budgeten är känd. Det är en rad konkreta åtgärder som stoppas när Sverigedemokraterna och alliansen röstar nej, säger han.

– Budgeten kommer att mobilisera både vårt folk och pensionärerna, anser Janne Rudén.

Regeringen har inte ens suttit i 100 dagar. Både LO och 6F-förbunden håller fortfarande på att utvärdera höstens valrörelse. Båda rapporterna kommer inom kort. Inför valet ringde LO och LO-förbunden runt till 230 000 LO-medlemmar. Från början var målet 150 000.

Malte Fält, 24, tog tjänstledigt i två veckor från jobbet som asfaltläggare för att ringa runt till unga Sekomedlemmar. Han är beredd att hoppa in igen.
– Men det är tråkigt att det blir nyval. Alla förlorar på det. Och Sverigedemokraterna kommer att backa, tror han.

Malte Fält hann med sisådär 600 samtal senast. Han påminde om valet och uppmanade de unga Sekomedlemmarna att rösta.

Han fick bra respons, men räknar med att det blir tuffare nästa gång.

– Det blir nya frågor och nya svar. Jag tror att många kommer att fråga varför det blir ett extraval. Det går att vinna röster på att förklara, resonerar han.

 

LÄS OCKSÅ

• Budgetkrisen: Reformerna som försvann

• Arbetsgivarna: Inga jobb går förlorade