Edward Snowden. Foto: Glenn Greenwald och Laura Poitras

Edward Snowden. Foto: Glenn Greenwald och Laura Poitras

Miljöpartiet vill ge visselblåsaren Edward Snowden asyl i Sverige och hämta honom i Ryssland med regeringsplanet. Transportbasen hyllar Snowdens insats.
– Men för hans egen skull är det nog bäst han stannar i Ryssland, säger Lars Lindgren.

Att använda regeringsplanet är en möjlighet, uppger Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Valter Mutt, som vill ge Snowden asyl i Sverige.

Lars Lindgren, ordförande för Transport, gillar idén men är ändå tveksam till MP:s utspel.

– I den bästa av världar skulle vi ta emot honom. Han har gjort en fantastisk insats. Men för hans egen skull är det nog bättre att han stannar i Ryssland. I Sverige finns risk för hans personliga säkerhet. Vi är så USA-vänliga att det vore lättare för amerikanarna att snyta honom här, säger Lars Lindgren.

– Det har hänt förr, fortsätter han och refererar till då två terrormisstänkta utländska medborgare hämtades på Bromma flygplats av amerikansk säkerhetstjänst som förde dem till Egypten där de torterades.

Efter att ha avslöjat att USA bedriver en global massavlyssning men också avlyssnat den tyska förbundskanslern Angela Merkels telefon så har Snowden tvingats fly från sitt hemland. Frågan är mycket kontroversiell. Den tidigare utrikesministern Carl Bildt har varit kritisk till att Snowden läckte om den amerikanska avlyssningen.