En influensavåg härjar i LO-borgen. Delar av LO-ledningen stanna hemma samtidigt som Europafacket håller sitt styrelsemöte i Bryssel.

I morgon inleder Europafacket (EFS) sitt stora styrelsemöte i Bryssel, men vare sig LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson eller internationella chefen Loa Brynjulfsdottir kommer att närvara. De ligger, precis som flera andra på LO-kansliet, hemma i influensa.

– Det går åt mycket handsprit här nu, säger pressekreteraren Sigrid Bøe.

I morgon hade LO dessutom ett inplanerat möte med EU-kommissionären Cecilia Malmström som har hand om de tunga förhandlingarna om ett nytt frihandelsavtal mellan EU och USA (TTIP).

Än så länge är det inte klart vilka som ska ersätta LO:s ordförande och internationella chef på Europafackets styrelsemöte som hålls en gång i kvartalet.

Frågorna som EFS styrelse ska diskutera är hur man ska enas om en gemensam plan för förbättrad hälsa och arbetsmiljö, förändringar av regler för de som arbetspendlar till länder utanför unionen, EU:s fattigdomsmål samt diskutera hur facket vill se en eventuell samordning av bolagsskatterna mellan olika länder och hur flyktingsituationen i Medelhavet ska tacklas.