Mathias Westbrand Emilsson har utfört årets fackliga hjältedåd. I går fick hjälten pris på LO:s ungdomsforum för att ha väckt debatt om provjobb utan lön.

MathiasWestbrandEmilssonSom så många andra unga fick Mathias Westbrand Emilsson, 20 år från Umeå, erbjudande om att provjobba utan lön när han sökte jobb på ett café. Men till skillnad från många andra, tackade han inte bara nej utan berättade också att det stred mot kollektivavtalet, vilket Arbetet tidigare berättat.

När han fick ett kaxigt svar från arbetsgivaren kontaktade han lokala medier. Arbetsgivaren försvarade sig genom att säga att det inte hänt, men Mathias Westbrand Emilsson svarade med att publicera hela deras sms-konversation på Facebook. Den spred sig snabbt och blev viral.

På LO:s ungdomsforum belönades Mathias Westbrand Emilsson, som är aktiv i Hotell och restaurangfacket (HRF), för sitt hjältemod. I motiveringen till priset för årets fackliga hjältedåd står att han visade stort mod när han berättade sin historia offentligt, trots att han riskerade sin framtida försörjning, och att han skapade en viktig debatt.

– Det känns vackert, oerhört vackert att vinna det här priset, säger Mathias Westbrand Emilsson, till HRF i en kommentar.

– Det är fantastiskt att få ett sådant erkännande bland fackliga kamrater. Jag har faktiskt bara varit fackligt aktiv i ett år och känner mig inte så hjältemodig. Alla finalister är vinnare.

De övriga finalisterna var Emmelie Renlund från Byggnads, LO:s lokala ungdsomskommitté i Umeå och unga ombud på IF Metalls kongress.