Bo Johansson är försäkringsinformatör i Värmland. Här berättar han om fackets försäkringar för verkstadsarbetare i Karlstad. Foto: Linn malmén

Bo Johansson är försäkringsinformatör i Värmland. Här berättar han om fackets försäkringar för verkstadsarbetare i Karlstad. Foto: Linn Malmén

Avtalspensionen blir lättare att förklara om den är samlad i en försäkring, anser Bo Adolfsson, försäkringsinformatör för IF Metall i Östra Värmland.

Bo Adolfsson har berättat om pensioner och försäkringar på värmländska verkstäder sedan 1980-talet, och utbildar dessutom nya försäkringsinformatörer i LO-distriktets regi. Att den pension som medlemmarna har genom jobbet ofta är spridd på flera försäkringar är en pedagogisk svårighet, anser han.

– Det är lite stökigt att förklara det för försäkringsinformatörerna. Och för medlemmarna är det definitivt stökigt.

Lite enklare blir det när LO-medlemmarnas sparande hos AMF samlas i en enda försäkring, hoppas Bo Adolfsson.

– Det är en fördel för oss om vi kan säga att ”du kan flytta din avtalspension till ett annat bolag” i stället för ”det här beloppet kan du flytta, men inte det här”.

På samma sätt blir återbetalningsskyddet enklare att förklara om det kan kopplas till hela pensionskapitalet, inte bara till vissa delar av det. Återbetalningsskydd innebär att din familj får ditt sparade pensionskapital om du dör.

– I Avtalspension SAF-LO ingår inte återbetalningsskydd automatiskt, påpekar Bo Adolfsson. Det måste väljas till. Vi brukar rekommendera medlemmar som har familj att teckna återbetalningsskydd.

Återbetalningsskyddet är ofta den fråga som får medlemmar som annars inte bryr sig om avtalspensionen att göra ett aktivt val. Majoriteten förblir dock passiv och gör inga val.

Bo Adolfsson beskriver en viss uppgivenhet inför pensionen hos många unga medlemmar.

– En 25-åring har 40 år kvar till pensioneringen – minst. Och nu talar många om ännu högre pensionsålder.

– Folk undrar: Får jag någon pension över huvud taget? Sådan kan stämningen vara ute på verkstäderna.

 

LÄS OCKSÅ

• Bättre pension till tre miljoner LO-anslutna

• Varning för privat pensionsförsäkring!