I spåren av den tragiska byggarbetsplatsolyckan i Hjorthagen i Stockholm, har Arbetet på olika sätt berättat om de fackliga organisationernas problem att kontrollera och följa upp om framför allt utländsk arbetskraft jobbar i enlighet med svenska lagar och avtal.

Vi har i veckan följt Byggnads ”ordning och reda grupp” i deras arbete ute på några stora byggarbetsplatser. Den sammanfattande texten finns i veckans Arbetet.

I tisdags var vi med i samband med besöket på Peabs bygge av Telias nya huvudkontor vid Friends Arena i Solna. Om det besöket skrev vi på arbetet.se.

Byggnads ombudsman berättade om fem tjeckiska byggnadsarbetare som sagt sig vara ”self-employed”. Byggnads ombudsman ville undersöka om de eventuellt saknade F-skattsedel.

Detta var ett av flera problem som ombudsmännen vittnade om i artikeln.

Tre dagar senare kan Byggnads konstatera att allt i det här fallet var i sin ordning. De fem har alla papper i ordning, liksom avtal med företaget.

I artikeln från arbetsplatsbesöket uttalade sig ombudsman Göran Sporén. Även om vi i artikeln skriver att man ska undersöka det här närmare, blir ombudsmannens formuleringar för tillspetsade, vilket Arbetet beklagar. Det har nu ändrats i artikeln som vi publicerat här på arbetet.se.

 

Johanna Kronlid

VD/chefredaktör