LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och lettiska LBAS ordförande Peteris Krigers undertecknar samarbetsavtal. Foto: Lena Malmberg

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och lettiska LBAS ordförande Peteris Krigers. Foto: Lena Malmberg

I dag skrev LO under ett samarbetsavtal med den lettiska fackliga centralorganisationen LBAS. Det är en förlängning av ett avtal som tecknades till följd av Laval-konflikten.

– Vi har haft stor nytta av avtalet. Vi har fått kunskap och information av LO, sa det lettiska fackets ordförande Peteris Krigers.

LBAS är en facklig centralorganisation som funnits sedan 1990. I organisationen ingår 20 fackförbund och LBAS är stora bland annat i sjukvården och bland offentligt anställda och bland järnvägs- och transportarbetare.

Det var Peteris Krigers och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som undertecknade samarbetsavtal.

– Vi bor alla vid Östersjön och vi vill att vi tillsammans ska stå upp för arbetarnas rättigheter runt Östersjön. Vi hoppas på ett samarbete som gör oss starkare gentemot kapitalet och om vi får problem hoppas jag att vi bara ska kunna ringa varandra för att lösa problemen.

LBAS ordförande instämde och förklarade att letterna har mycket att lära av de goda relationerna och det goda samarbetet mellan fack och företag i Sverige.