Jonna-Sima-webbledare

Bilder som kommer från den lilla St Louis-förorten Ferguson ser ut att vara tagna från en krigszon. Sedan åtalsjuryn i tisdags beslutade att inte väcka åtal mot den vite polisman som i augusti sköt ihjäl den svarte och obeväpnade 18-årige Michael Brown har kravallerna rasat. Men i Ferguson och runt om i hela USA har människor också demonstrerat mot polisvåld mot afroamerikaner.

Scenariot är smärtsamt bekant även för oss svenskar. Det är lätt att dra paralleller till polisens dödsskjutning av en 69-årig rasifierad man i Husby våren 2013. Händelsen pekades ut som den utlösande faktorn bakom kravallerna i Stockholm som varade under fem nätter. Minst 100 fordon sattes i brand och oroligheterna spreds till städer över hela landet och blev till en nyhet i världsmedier. Också den gången gick människor ut i fredliga protester mot polisens metoder, inte minst deras Reva-projekt. Det handlar om att bli stoppad i tid och otid för att förhöras, visiteras och avkrävas kissprov. Framför allt drabbas unga killar och män. Deras gemensamma nämnare är att de är icke-vita och kanske även råkar stå i grupp.

Barack Obama har manat till lugn och sagt att ”det här är inget Fergusonproblem, det är ett USA-problem.” Det vi måste inse är att det här faktiskt även är ett Sverigeproblem.