skull

Vilket är världens sämsta storföretag? Kampanjorganisationen Public Eye har dragit igång en omröstning på nätet som ska kora ”vinnaren”.

– Vi vill uppmärksamma de företag som inte beter sig bra, säger Oliver Classen på den schweiziska organisationen Berne Declaration som tillsammans med Greenpeace i Schweiz ligger bakom samarbetsprojektet Public Eye. Projektet finns varje år representerat på Världsekonomiskt forums möte i Davos.

Public Eye har frågat en lång rad organisationer i det civila samhället, däribland fackföreningar, om vilka storföretag de anser har gjort sig skyldiga till brott mot mänskliga och fackliga rättigheter samt till miljöförstöring och korruption.

En jury har därefter kortat ner listan till en ”Hall of Shame” där det finns sex företag som alla får rösta på. De nominerade är Walmart, Goldman Sachs, Chevron, Dow Chemical, Gazprom och Glencore.

Hittills har över 20 000 röstat. ”Vinnaren” ska presenteras nästa år den 23 januari, under världsekonomiskt forum i Davos.

 

LÄNK

Här kan man rösta.