Migrantarbetarna som bygger arenor inför fotbolls-VM i Qatar 2022 ska få möjlighet att organisera sig fackligt, skriver SvD Näringsliv.

Det globala bygg- och träfacket BWI har beslutat att erbjuda gästarbetarna direktanslutning i världsorganisationen och därmed försöka runda den qatariska lagstiftningen som förbjuder dem som inte är infödda qatarer att gå med i facket.

Gästarbetarnas situation i byggförberedelserna inför VM har beskrivits som slavliknande. Bland annat finns regler som förbjuder arbetarna att lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd.

Sedan tidigare har det rapporterats att 1 200 byggnadsarbetare redan har dött och siffran skrevs i våras upp till närmare 1 400 döda. Internationella fackliga samorganisationer har varnat för att över 4 000 byggarbetare riskerar att dö på grund av vidriga arbetsförhållanden innan VM startar.