magnus2

Magnus Pettersson tar över efter Hans Öhlund. – Skiftet kommer att inte att märkas särskilt mycket. Jag vill utveckla och förvalta det vi har, säger han. Foto: JESSICA GOW

Lägstalönerna ska upp. Det kravet står högt upp på dagordningen för Fastighets nya ordförande Magnus Pettersson.

– Vi har drivit kravet att lägstalönerna ska höjas med samma krontal som lönerna i övrigt. Vi har varit ute i konflikter för det kravet och jag tycker att man kan säga att vi har lyckats, anser han.

Fastighets är ett av de förbund som har negativ löneglidning. Det betyder att lönerna för alla inte höjs lika mycket som löneökningarna i kollektivavtalet. Orsaken är att de som slutar tjänar mer än de som kommer in.

Men det där finns inte med i bilden när LO-styrelsen spikar avtalskraven. LO-kraven utgår från höjningarna i avtalet, inte från vad alla som jobbar i branschen faktiskt får ut. Det missgynnar brancher med hög personalsättning, som städbranschen.

– Det där är ett dilemma för oss. Lönenormeringen blir väldigt sned, särskilt om man jämför oss med förbund med positiv löneglidning. Problemet är att hitta en minsta gemensamma nämnare som alla kan acceptera, säger han och fortsätter:

– Jag tror på LO-samordningen. Tillsammans är vi starka. Det är svårt att se någon annan möjlighet.

Han borde veta vad han talar om. Han har ett förflutet som avtals- och förhandlingsansvarig på Fastighets.

– I dag ser vi en press nedåt på lönerna i hela städbranschen. Efter varje ny upphandling minskar arbetstiden och våra medlemmar får springa snabbare. Och det förekommer inte att nya går in i branschen på något annat än lägstalön.

Han tar över i en tid när Fastighets äntligen ökar antalet medlemmar. I oktober ökade förbundet för första gången i hela Sverige. Men han vågar inte dra några stora växlar på årets resultat hittills – plus 171 medlemmar.

– I år har vi startat projektet ”Luren”. Vi ringer nya medlemmar och erbjuder försäkringsrådgivning och utbildning, vi kontaktar dem som ligger efter med medlemsavgiften och ringer de som begär utträde. Det sker ett stort jobb i organisationen och det har gett resultat, tycker han.

Magnus Pettersson valdes strax efter klockan nio i dag, lördag. Då hade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson precis avslutat sitt tal.

Fastighets förväntar sig att regeringen ska uppfylla tiopunktsprogrammet mellan Socialdemokraterna och LO. Att trycka på regeringen är snarast för 6 F-samarbetet mellan Seko, Byggnads, Elektrikerna, Målarna och Fastighets.

– Jag tror mycket på att utveckla samarbetet – inte minst politiskt. Vi kan bli en kraft att räkna med.

Fastighets nya ordförande

Magnus Petterson, 49, är gift och har två vuxna bonusbarn. Han gick med i facket när han började som fastighetsskötare på HSB i Norrköping 1986. Året därpå blev han invald i klubbstyrelsen. 1995 valdes han i Fastighets förbundsstyrelse. Fastighets regler innebar att han åkte ut när han blev ombudsman 1996 samtidigt som han gick LO:s aspirantutbildning. Han har jobbat som ombudsman i distriktet i Gävle-Dala och Stockholm. Efter några år hamnade på förbundskontoret. Så småningom blev han avtalsansvarig. 2011 valdes han till andra ordförande.